Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σήμερα – Τι θα ανακοινωθεί το απόγευμα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους δείχνουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται και πάνω από 1.500. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ιδίως στην Αττική. Εξάλλου, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων – αυξήθηκαν κατά 20 μέσα σε ένα 24ωρο φτάνοντας τους 346- που δημιουργεί περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Κι όλα αυτά, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για παράταση του lockdown που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική, και παράλληλα βρίσκονται στο τραπέζι διάφορα σενάρια για μερική άρση των περιορισμών με άνοιγμα καταρχήν του λιανεμπορίου και των δημοτικών.

Οι συσκέψεις των ειδικών τις επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τα επόμενα βήματα. Ειδικά η σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, οπότε αναμένεται να εκτιμηθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Πολλοί ειδικοί τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον προκειμένου να “παγιωθεί” η σταθεροποίηση της κατάστασης και να μην υπάρξει κάποιο δυσάρεστο πισωγύρισμα. Όπως υποστηρίζουν η παράταση είναι απαραίτητη καθώς “αν ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τότε θα αυξηθούν όλοι οι κρίσιμοι δείκτες” και κάτι τέτοιο δεν θα το αντέξει το ΕΣΥ.

Σαρηγιάννης: Αυτές οι περιοχές της χώρας προβληματίζουν – Οι εκτιμήσεις για Αττική-Θεσσαλονίκη

Ανησυχητικός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Σύμφωνα με την ανάλυσή του κ. Σαρηγιάννηκαι της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας, που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, προβληματίζουν πέρα από την Αττική η Αχαΐα, η Εύβοια, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία προβλέπεται αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

“Συνολικά, τα τεστ ανίχνευσης θα πρέπει να διπλασιαστούν τουλάχιστον και να δίνεται έμφαση στοχευμένα στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η δυναμική της διασποράς φαίνεται να είναι ανησυχητική για 1-2 ημέρες ώστε να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης βάζοντάς τους σε καραντίνα” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανάλυσή τους ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος.

Ο ανησυχητικός αριθμός των κρουσμάτων αποτυπώνεται σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ και στον δείκτη θετικότητας. Με βάση τα χθεσινά δεδομένα, “σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,6% (η ημερήσια τιμή είναι 5,6%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,02 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Παρατηρείται δηλαδή εδώ και λίγες ημέρες μια σταθεροποίηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στη χώρα” .

Σε ό,τι αφορά την Αττική, οι τελευταίες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτωτική τροχιά της πανδημίας που τις τελευταίες ημέρες είχε σταθεροποιηθεί, και αναμένεται να συνεχιστεί έπειτα όμως από αυξομειώσεις από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά. “Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι η πτώση δεν είναι η αναμενόμενη αρχικά με βάση το σκληρό lockdown που εφαρμόσθηκε (η απόδοση του lockdown είναι μειωμένη κατά 22% σε σχέση με το lockdown του Απριλίου 2020), όπως επίσης διαφαίνεται ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της Αττικής, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα” επισημαίνουν οι ειδικοί του ΑΠΘ.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σημειώνουν ότι ακολουθεί την ήπια αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα. Συνεπώς, παρ’όλο που η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη ανοδική τάση με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ισχύουν. “Παρόλο που η κατάσταση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει ο μειωμένος αριθμός των τεστ ανίχνευσης των προηγουμένων ημερών όσο και η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστά αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους” αναφέρουν, διευκρινίζοντας πως κάνουν λόγο για μέτρα σε όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους.

Για την Αχαΐα, τονίζουν ότι η συνολικά έντονα αυξητική πορεία, δεν έχει αρχίσει να αναχαιτίζεται ικανοποιητικά με την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από τις 6 Φεβρουαρίου και η περιφερειακή ενότητα δεν μπορεί να βγει από τον χαρακτηρισμό ως «κόκκινη» περιοχή μετά τις 27-28 Φεβρουαρίου, αλλά χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων, γιατί δεν ακολουθείται ακριβώς η αναμενόμενη καμπύλη αποκλιμάκωσης.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχία προκαλούν και οι εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία και τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) και τον αριθμό των θανάτων. Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του, ο αριθμός θανάτων δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τους 20 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει. Αντίθετα, όπως εκτιμούν, αναμένεται να συνεχίσει με ήπια αυξητική πορεία.

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με την Κυριακή (346 από 326). “Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της τελευταίας εβδομάδας φαίνεται ότι συνεχίζει η ανοδική πορεία που αναμέναμε. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ