Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη – “Ίσως είναι αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων”

Την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων συνολικά στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Σαρηγιάννης, Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ότι ο Δήμος Ευόσμου-Κορδελιού περνά στο “βαθύ κόκκινο”, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του κ. Σαρηγιάννη και της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr, η πορεία της διασποράς στη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί την ελαφρά αύξηση που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 142 κρούσματα ενώ την Πέμπτη 160. “Συνεπώς, παρ’ όλο που η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη ανοδική τάση, οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που η κατάσταση είναι ακόμα συγκρατημένη, οι αβεβαιότητες που εισάγει ο μειωμένος αριθμός των τεστ ανίχνευσης των προηγουμένων ημερών, όσο και η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, καθιστά ίσως αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους”, αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, εκφράζοντας την ανησυχία τους. Όπως υπογραμμίζουν “εάν σήμερα και αύριο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι στα ίδια επίπεδα ή και αυξητικός, τότε η άμεση εφαρμογή μέτρων θα είναι επιβεβλημένη σε όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο σε συγκεκριμένους δήμους”.

Αντίθετα, για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, έχει μπει “φρένο” στην ανοδική τάση της πανδημίας και διαφαίνεται αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Παρασκευής, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 51 % των κρουσμάτων και εμφανίζει περισσότερα από τα πενταπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη.

“Παρόλο που συνεχίζουμε να εφιστούμε την προσοχή μας στην Αττική για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου, αρχίζει να διαφαίνεται ότι πλέον έχει καμφθεί η ανοδική τάση που είχε παρατηρηθεί έντονα και την προηγουμένη εβδομάδα, παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον διαφαίνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (πορτοκαλί γραμμή) τείνουν να ακολουθήσουν τις προβλέψεις του μοντέλου (μπλε γραμμή), και ελπίζουμε να συνεχίσουν έτσι, υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική τις προηγούμενες ημέρες, εφαρμόστηκαν αποτελεσματικά και αποδίδουν όπως αναμενόταν” τονίζουν στην έκθεση τους οι ειδικοί του ΑΠΘ.

Επισημαίνουν δε πως εάν αυτό δεν συμβεί, αυτό σημαίνει ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα. Επίσης, σημειώνουν ότι λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες σχετικά με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις επιμέρους περιοχές της επικράτειας, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει την Παρασκευή στην Αττική υπερεκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων, ως διόρθωση του αναντίστοιχα χαμηλού αριθμού κρουσμάτων την Τετάρτη.

“Συνεπώς, πιστεύουμε ότι όντως έχει αρχίσει να περιέρχεται σε πτωτική τροχιά, την πραγματική κλίση της οποίας θα διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες, ελπίζοντας ότι το Σάββατο θα υπάρξει εξομάλυνση στη ροή δειγματοληψιών και αναλύσεων. Επίσης τονίζουμε ξανά την ανάγκη να γίνεται γνωστός από τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα ή τουλάχιστον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη” συμπληρώνουν κ .Σαρηγιάννης και η ομάδα του.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην ΑττικήΠορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη ΘεσσαλονίκηΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ