Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο της Επιτροπής για να μην υπάρχει έξαρση της πανδημίας το καλοκαίρι – ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν είναι απίθανη, μία δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανακοίνωσε τα μέτρα που αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού τους καλοκαιρινούς.

«Να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν οι νέες μολύνσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα και με τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είπε, υπάρχει ακόμα κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτά είναι τα μέτρα για την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως “στη χώρα μας μία υποομάδα επιστημόνων της επιτροπής έχει αναλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδες να σχεδιάσει και να εισηγηθεί σχετικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα μας με στόχο την πρόληψη της έξαρσης της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Οι βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχει εισηγηθεί η επιτροπή περιλαμβάνουν είναι:

– καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας με έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα

– η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας θα γίνεται με τη συμπλήρωση του PLF (Passenger Locator Form), αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης

– οι εισερχόμενοι στη χώρα μας θα υπόκεινται σε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο ανάλογα το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης.

Αυτά είναι τα νέα εμβόλια που εγκρίθηκαν

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι “σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμός εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα, πέρα των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

“Εγκρίναμε τα εμβόλια Novavax, Sinovac, BioNtech, Sputnik-V, Sinopharm και CanSino Biologics” πρόσθεσε.

Επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών από τα χερσαία σύνορα

Η κ. Παπαευαγγέλλου ανέφερε πως επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι τα σύνορα είναι στελεχωμένα από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

“Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σκάφη αναψυχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μετακινήσεις ελλήων και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα” τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της κρουαζιέρας

Φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα είναι στο επίκεντρο της Κρουαζιέρας εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο τεστ, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ