Κομισιόν για προσφυγικό: Ανησυχία για την κατάσταση στα νησιά, έκκληση για επείγουσα δράση

Την αναγκαιότητα να αναληφθεί επείγουσα δράση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το προσφυγικό, υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση προόδου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Η Κομισιόν θεωρεί πως τα μέτρα που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των αφίξεων, λόγω της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία και της αστάθειας στην περιοχή.

«Ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τους τελευταίους μήνες για να μετριάσουν την πίεση που ασκείται στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας στρατηγικής υποδοχής και νέων μέτρων για το άσυλο, η αύξηση των αφίξεων ζορίζει περαιτέρω το ήδη γεμάτο σύστημα. Ενώ η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα, η ανανεωμένη μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπογραμμίζει, δε, ότι «πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, την αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την αύξηση των επιστροφών στο πλαίσιο της δήλωσης».

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ερωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών θα είχαν πάρει το δρόμο τους εάν είχαν λειτουργήσει ταχύτερα αυτές οι διαδικασίες».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για «ξεκάθαρες πρωτοβουλίες» που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που «θα δώσει τέλος σε αυτήν την κατάσταση». Όπως είπε, εάν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα «όσων δικαιούνται άσυλο και αυτών που δεν δικαιούνται, όσων είναι πρόσφυγες και αυτών που θα επιστραφούν, η κατάσταση θα βελτιωθεί». Και καταλήγοντας, είπε: «Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να δοθεί τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα».

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει την πρόσφατη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας στο εν λόγω θέμα, ο Επίτροπος χαρακτήρισε «σωστή» την πρωτοβουλία και σημείωσε πως η Επιτροπή στηρίζει και τις τρεις χώρες «επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά».

Σχετικά με την Τουρκία και την απειλή Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πόρτες και θα “στείλει” τους μετανάστες στην Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα, πάντως, με σημερινά στοιχεία της Frontex, καταγράφηκαν περισσότερες από 11.500 αφίξεις στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου (+16% σε σχέση με τον Αύγουστο). Συνολικά, για τους εννιά μήνες του 2019, παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων κατά 22%, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 50.600.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.