Κολωνός – Κώτσογλου στον Realfm 97,8: Η ισόβια κάθειρξη δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από μάξιμουμ 25 χρόνια

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια της Μ. Βρετανίας, Κυριάκος Κώτσογλου, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 δήλωσε για την υπόθεση του Κολωνού πως «ο βασικός κίνδυνος είναι υπαρκτός και αφορά το πλαίσιο ποινής. Ακόμα κι αν αποδειχθεί βιασμός παιδιού, η ισόβια κάθειρξη δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από μάξιμουμ 25 χρόνια. Αυτό δίνει τροφή στον κόσμο να αγανακτεί και να οργίζεται».

«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης, ήδη έχουμε διαβάσει ότι οι συλληφθέντες μιλούν για πλάνη σε ότι αφορά στην ηλικία της ανήλικης. Ένα παιδί 10-12 ετών δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερο σε ηλικία. Ο κόσμος αναρωτιέται και απορεί σχετικά με την χρήση του όρου παιδοβιαστής και παιδεραστής. Λέει ο κόσμος, χωρίς νομικές γνώσεις, και εύλογα, τι ακριβώς σημαίνει παιδοβιαστής; Κάποιος που έχει τελέσει γενετήσια πράξη με ένα μικρό παιδί από 12 ετών και κάτω, χωρίς τη χρήση βίας είναι απλά παιδεραστής, αναρωτιέται ο κόσμος. Και αυτό δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με την πολιτική ορθότητα, δυστυχώς έχει βάση στη νομική διάκριση που γίνεται στον νομικό κώδικα κατά την τελευταία του αναθεώρηση. Ο βιασμός προϋποθέτει τη χρήση βίας ή απειλής» περιέγραψε.

«Το δικό μου πρόβλημα και νομίζω ότι είναι κάτι που δεν θα είναι καινούργιο για τους συνηγόρους υπεράσπισης και θα το χρησιμοποιήσουν, είναι ότι ένα παιδί δεν έχει καν τις φυσικές ή πνευματικές δυνάμεις για να αντισταθεί» τόνισε ο κ. Κώτσογλου.

«Η διάκριση που έχει ο νόμος βασίζεται σε κάτι που δεν έχει εγκληματολογικά και κοινωνιολογικά βάση, στο ότι ένα παιδί μπορεί να αντισταθεί και να καταλάβει τι θα συμβεί. Τα δικαστήρια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους ισχυρισμούς για μετατροπή της κατηγορίας» συμπλήρωσε.

«Στο ελληνικό δίκαιο ο δράστης μπορεί να επικαλεστεί πλάνη σε ότι αφορά την ηλικία, στο αγγλικό δίκαιο έχει την λεγόμενη αντικειμενική ευθύνη, αν το άτομο που κανείς νομίζει ότι είναι 17 ετών, στην πραγματικότητα είναι 10 ή 12 ετών, τότε αυτό δεν έχει σημασία ακόμα κι αν είχε προσπαθήσει να διαπιστώσει την ηλικία του θύματος και είχε δει πλαστογραφημένο έγγραφο» επεσήμανε ο καθηγητής Νομικής.

«Το αίτημα της κοινωνίας για αυστηροποίηση ώστε τα ισόβια να είναι πραγματικά ισόβια, νομίζω ότι είναι το πρώτο θέμα που θα συζητούσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ