«Κιβωτός του Κόσμου»: Σφαγείο με 15χρονους εκδορείς στη δομή του Βόλου – Το μίνι μάρκετ και η παιδική εργασία

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», με τα στοιχεία που έρχονται συνέχεια στο φως να προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στις δομές.

Σύμφωνα με το LIVE NEWS, εντός της δομής του Βόλου λειτουργούσε… σφαγείο όπου 15χρονα αγόρια έκαναν τους εκδορείς. Όπως φαίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο δύο 15χρονα αγόρια, υπό την καθοδήγηση ενός παιδαγωγού, με μεγάλα μαχαίρια προσπαθούν να γδάρουν ένα αρνί. Στο βίντεο ακούγεται ο εκπαιδευτής να δίνει οδηγίες στους 15χρονους για το πως θα πρέπει να αφαιρέσουν το δέρμα του ζώου.

«Δουλεύαμε για να αγοράσουμε πράγματα»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αλλά και μαρτυρία πρώην τροφίμου, φέρεται πως μέσα στις δομές λειτουργούσε μίνι μάρκετ από το οποίο τα φιλοξενούμενα παιδιά αγόραζαν πράγματα μέσω κουπονιών που τους δίνονταν ως ανταμοιβή για την εργασία τους:

«Ο πατέρας Αντώνιος έλεγε στα μικρά παιδιά εάν μαζέψουν όλα τα σκουπίδια θα μπουν στο μίνι μάρκετ και θα πάρουν ό,τι θέλουν. Μετά είχε βάλει κουπόνια δηλαδή σημείωναν οι παιδαγωγοί τις ώρες που δούλευε ένα παιδί και μπαίνανε στο μίνι μάρκετ και παίρνανε πράγματα με τα κουπόνια. Τους έλεγαν “έχεις τρία κουπόνια, θα πάρεις πράγματα που αντιστοιχούν σε αυτά τα τρία κουπόνια”» αποκαλύπτει ο πρώην τρόφιμος. Όπως λέει το κάθε αντικείμενο στο μίνι μάρκετ αντιστοιχούσε σε ένα προϊόν.

«Δεν πηγαίνουμε σχολείο γιατί δουλεύουμε»

Εργασιοθεραπεία ονόμαζαν την παιδική εργασία μέσα στις δομές της «Κιβωτού» σύμφωνα με νέες καταγγελίες.

«Από τις 06.00 να αρμέξω τις αγελάδες. Να τα καθαρίσω όλα τα ζώα, να τα βγάλω έξω. Αυτό μέχρι τις 15.00. Μετά τρώγαμε για μισή ώρα και μετά έκανα αποθήκη» αποκαλύπτει ο 17χρονος τότε Γιάννης που πληρωνόταν με 500 ευρώ τον μήνα. Μαύρα χρήματα τα οποία εξανεμίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς από αυτά του ζητούσαν πίσω τα 450 για ενοίκιο, δηλαδή έμενε με 50 ευρώ στην τσέπη.

«Μου έλεγαν ότι 500 ευρώ είναι ο μισθός μου και με ζητούσαν 450. Για να μένω στη δομή μέσα. Ναι, κι ήμουν 17 χρονών φανταστείτε. Δεν είχα κλείσει τα 18».

«(Μας έλεγαν) θα πηγαίνετε κάτω στην αποθήκη να βοηθάτε όπως σας βοηθάει η ‘Κιβωτός’. Έβαζαν εμάς να κάνουμε τις δικές τους αγγαρείες και τις δουλειές τους και σηκώναμε ψυγεία, σηκώναμε ντουλάπες».

Όπως καταγγέλλουν πρώην τρόφιμοι δουλειά, σχολείο, φαΐ ήταν το πρόγραμμα για τον έφηβο Νίκο αλλά και τον Παΐσιο και μόνο όταν δεν ήταν τιμωρία: «Με βγάζανε μόνο να δουλέψω από το πρωί μέχρι τις 15.00 και με κλειδώνανε μέσα. Μου έφερναν το φαγητό μόνο αν το θυμόντουσαν. Σχολείο δεν πήγαινα. 9 μήνες μόνο μέσα για δουλειά».

Οι ανύπαρκτοι μισθοί

«Μας σταμάτησαν από το σχολείο και μας έβαζαν να δουλεύουμε από τις 09.00 μέχρι τις 16.00 για 10 λεπτά την ώρα». Πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» μιλώντας στο mega ανέφερε πώς «άμα έβγαζα εγώ 5€ την ημέρα, μου αφαιρούσαν 3€. Μου αφαιρούσαν 3€ για το σπίτι, για το φαγητό, για να μας το κάνουν ντε και καλά ότι έξω έτσι είναι. ‘Σου κρατάμε το ρεύμα και το φαγητό και το σπίτι που μένουμε’».

Λάντζα τα μικρά παιδιά

«Να υπενθυμίσω τα παιδιά κάθε μέρα γυρνάνε από το σχολείο και διαβάζουνε. Εμείς σχολούσαμε και μας κατέβαζαν στις αποθήκες 15 χρονών αγόρια να δουλεύουμε κάτω στις αποθήκες».

Κι ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά δούλευαν σε χωράφια και αποθήκες, τους μικρούς της δομής τους περίμενε η λάντζα και η περισυλλογή σκουπιδιών. «Μια φορά που δεν είχα πλύνει καλά τα πιάτα η κυρία (…) με έβαλε συνέπεια» λέει 9χρονος.

Ο 9χρονος ως καινούργιος στη δομή είχε αναλάβει τον καθαρισμό της κουζίνας, πλένοντας πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και ολόκληρα ταψιά: «Επειδή ήμουν καινούργιος με έβαλαν να πλύνω τα ταψιά. Τα πιάτα και μια φορά να καθαρίσω το σπίτι. Μας είχαν βάλει όλους και τους 14 να καθαρίσουμε όλο το σπίτι».

Σύμφωνα με πρώην εργαζομένους της δομής τα περισσότερα 15χρονα και 16χρονα παιδιά αναγκάζονταν να δουλεύουν στα κρυφά και σε δουλειές εκτός δομής για να βγάζουν ένα χαρτζιλίκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ