«Κιβωτός του Κόσμου»: Χωρίς άδεια λειτουργεί η δομή της Καλαμάτας – Τι συμβαίνει με τα ενοίκια στην Χίο

Σοβαρά ερωτήματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δομών που διατηρεί η «Κιβωτός του Κόσμου» στην περιφέρεια προκύπτουν έπειτα από νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των αρμόδιων αρχών για τις σοβαρές καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποίησης ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στην Καλαμάτα, η δομή λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας έως σήμερα, ενώ στην Χίο η «Κιβωτός» φαίνεται να μην πληρώνει τα ενοίκια από το 2016, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτονται.

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η «Κιβωτός», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2021 μια νέα δομή άνοιξε αυθαίρετα χωρίς νόμιμη άδεια στην Καλαμάτα, μετακινώντας παιδιά και προσωπικό από άλλες δομές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας είχε επανειλημμένως αναφέρει στον δήμο πως δεν είχε το δικαίωμα να δώσει άδεια λειτουργίας στη δομή σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (σ.σ. όλες οι προηγούμενες δομές είχαν λειτουργήσει με άδεια από τον δήμο, όπως όριζε η προηγούμενη νομοθεσία).

Σημειώνεται ότι το ακίνητο στο οποίο λειτουργεί η δομή στην Καλαμάτα είναι δωρεά της οικογενείας Καρέλια στην «Κιβωτό» και έχει ανακατασκευαστεί προκειμένου να φιλοξενηθούν παιδιά.

Ακόμη και σήμερα η δομή της Καλαμάτας λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, Θέμης Κανελλόπουλος στην εκπομπή «Live News», παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου προς την οργάνωση, απ’ ό,τι φαίνεται κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της εν λόγω δομής.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Η συγκεκριμένη δομή τελεί υπό μη αδειοδοτημένη αυτή τη στιγμή διαδικασία, στην οποία είναι υποχρεωμένη το επόμενο διάστημα. Πάντοτε σε αυτές τις υπηρεσίες, σε όλον τον κόσμο, είναι προσεκτικοί, δεν πάνε να κλείσουν έναν φορέα όταν υπάρχει ένας νόμος προ πέντε μηνών, υπάρχουν και παιδιά μέσα. Και δίνεις ένα συγκεκριμένο διάστημα στον φορέα, προκειμένου να συνετιστεί», ανέφερε στην ίδια εκπομπή.

Ο δημοσιογράφος παρουσίασε και το έγγραφο που είχε στείλει ο δήμος Καλαμάτας προς την «Κιβωτό» προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για την έκδοση της αδείας. Ωστόσο, η μη κυβερνητική οργάνωση δεν υπάκουσε ποτέ στις εκκλήσεις των φορέων. Ο λόγος που κανείς δεν έβαλε «λουκέτο» στην δομή, είναι όπως λένε, επειδή φιλοξενούνται παιδιά και δεν ήθελαν να μείνουν στον δρόμο.

 

Τι συμβαίνει με τα μισθώματα στο ακίνητο της δομής στην Χίο

Μεγάλο χρέος από απλήρωτα ενοίκια φέρεται να έχει η «Κιβωτός του Κόσμου» για την δομή μέριμνας και προστασίας που έχει δημιουργήσει στην περιοχή του Αίπους, στην Χίο. Στην «Κιβωτό του Κόσμου-Αιγαίου» φιλοξενούνται σήμερα 30 παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή «Ανοικτή Επικοινωνία» του OPEN, η «Κιβωτός του Κόσμου» φέρεται από το 2016 να μην έχει πληρώσει τα ενοίκια για τον χώρο που νοικιάζει, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα χρέος ύψους 132.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή μίλησε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζερβόπουλος ο οποίος διευκρίνισε ότι το κτίριο της «Κιβωτού» στο Αίπος ανήκει σε μία αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Χίου, την Προμηθευτική.

Η «Κιβωτός» άρχισε να ενοικιάζει τον χώρο το 2014, με ένα συμβόλαιο 20ετίας και δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης. Το ενοίκιο ανέρχεται σε περίπου 21.000-22.000 ευρώ ανά έτος.

Τα πρώτα δύο χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση πλήρωνε κανονικά τα ενοίκια. Ωστόσο, από το 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Προμηθευτικής Μάρκο Μεννή, δεν έχουν πληρωθεί τα ενοίκια και το ποσό του χρέους ανέρχεται πλέον περίπου σε 132.000 ευρώ.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ