Καβάλα: Ανατριχίλα από τα νέα στοιχεία – Ο 23χρονος είχε συλληφθεί για ξυλοδαρμό της γιαγιάς του έναν μήνα πριν την σκοτώσει

Ανατριχίλα προκαλούν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το έγκλημα στο Χρυσοχώρι, στην Καβάλα, όπου μια 83χρονη γυναίκα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο σπίτι της από τον 23χρονο εγγονό της που πάσχει από νοητική υστέρηση.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το άγριο φονικό, που έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας στο χωριό του Νέστου, ήταν «προδιαγεγραμμένο», καθώς όλοι γνώριζαν την κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη.

Πολλές φορές στο παρελθόν είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά κατά της γιαγιάς του, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, στην Εισαγγελία και τελικά σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Μανώλης Βονικάκης, συνήγορος του δράστη, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν εννέα ιατρικές γνωματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες έπασχε από βαριά νοητική υστέρηση και σχιζοφρένεια.

Η 83χρονη ήταν αυτή που μεγάλωσε τον 23χρονο και την αδελφή του. Ωστόσο, συχνά ο δράστης ασκούσε βία εναντίον της ηλικιωμένης. Το τελευταίο περιστατικό ξυλοδαρμού είχε καταγραφεί μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία της, τον Ιανουάριο του 2022.

Μάλιστα, τότε, ο νεαρός είχε συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

δολοφονία Καβάλα

Έκνομη συμπεριφορά

Με δεδομένο το ψυχιατρικό ιστορικό, είναι απορίας άξιον γιατί ο 23χρονος Κώστας δεν νοσηλευόταν σε κάποιο ίδρυμα, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας του.

«Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν στην περίπτωση του 23χρονου, επί σειρά 5 ετών, από το 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2022, να συνεχίζεται ακαταπαύστως ένας σισύφειος κύκλος, ενώ είχε παγιωθεί η έκνομη συμπεριφορά του, καταδεικνύοντας σταθερή ροπή προς το έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα με θύμα πάντα τον ίδιο άνθρωπο, τη γιαγιά του», δηλώνει στη Realnews ο δικηγόρος Μ. Βονικάκης.

«Στο ιατρικό του ιστορικό, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, υπήρχαν 3 ακούσιες νοσηλείες, το 2017, το 2019 και το 2020, στα ψυχιατρεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Στα χρονικά διαστήματα που αφέθηκε ελεύθερος, η παραβατική του συμπεριφορά, με τους αλλεπάλληλους βάναυσους ξυλοδαρμούς εις βάρος της γιαγιάς του και την κακοποίηση ζώου, για τους οποίους του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και καταδικάστηκε, οδηγούσε στην εκ νέου εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού του σε δημόσιο ψυχιατρείο», προσθέτει ο συνήγορος του δράστη.

Την ίδια στιγμή, ο Μ. Βονικάκης χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός ότι ο δολοφόνος της ηλικιωμένης έλαβε εξιτήριο τον Σεπτέμβριο του 2021 από το Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης. «Οι ψυχίατροι που υπέγραψαν το συγκεκριμένο εξιτήριο είχαν υπόψη τους την επιδείνωση της κατάστασής του όταν έβγαινε από το ψυχιατρείο και τη διαμορφωθείσα με χαρακτηριστικά πλέον παγιωμένα εγκληματική του δράση. Γνώριζαν και όφειλαν να γνωρίζουν το ιστορικό και τη συχνότητα τέλεσης εκ μέρους του των συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων. Μπήκαν ποτέ στον κόπο να διαβάσουν το ποινικό μητρώο αυτού του ασθενούς ή να ενημερωθούν, πολλώ δε μάλλον, για τη δράση του, όταν του επετράπη στο παρελθόν η έξοδος από τα ψυχιατρεία της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης; Πολύ φοβάμαι πως όχι», τονίζει ο δικηγόρος.

Σεξουαλική κακοποίηση

Την ίδια στιγμή, αποτροπιασμό προκαλούν οι αποκαλύψεις για το οικογενειακό περιβάλλον και τα δύσκολα παιδικά χρόνια του 23χρονου.

Ο ίδιος από τα 10 του χρόνια είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από έναν εργάτη βουλγαρικής καταγωγής, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν στα χωράφια της περιοχής, ενώ και ο πατέρας του, ο οποίος επίσης πάσχει από νοητική υστέρηση, φαίνεται να είχε προχωρήσει σε πράξεις γενετήσιας προσβολής σε βάρος του γιου του αλλά και της κόρης του. «Και ο πατέρας έχει νοητική υστέρηση. Ήταν και μέθυσος, έχει καταδικαστεί για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στην αδελφή του σημερινού δράστη, επίσης πάσχουσα από νοητική υστέρηση», δηλώνει ο Μ. Βονικάκης, κάνοντας λόγο για μια οικογενειακή τραγωδία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Καβάλα- έγκλημα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ