Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση

Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, γνωστή και ως περιεμμηνόπαυση, φαίνεται να συνδέεται με την ευαλωτότητα σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, η περίοδος αυτή αναφέρεται στα 40 έως 55 έτη και συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές και διακοπή του έμμηνου κύκλου. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν τόσο σε βιολογικές – σωματικές όσο και σε ψυχολογικές αλλαγές. Όσον αφορά τις πρώτες, γυναίκες, που ήδη έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, αναφέρουν συχνές εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγή στο μεταβολισμό, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, πόνους και πονοκεφάλους. Επιπλέον, σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις, παρατηρούνται αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, καθώς και έντονη γνωστική σύγχυση.

Γράφει η ψυχολόγος, Αγγελική Βλασσοπούλου.

Έρευνες στρέφουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει ένα πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο, 2 έως και 14 φορές πιο συχνά, σε σύγκριση με την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, τα εν λόγω ευρήματα δεν αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, αλλά ένα σημαντικό αριθμό. Γιατί λοιπόν κάποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Το ερώτημα αυτό θέλησαν να μελετήσουν οι Gibbs, Lee και Kulkarni από το Πανεπιστήμιο «Alfred & Monash» της Μελβούρνης (Αυστραλία), βασιζόμενοι στα  αιτιολογικά μοντέλα της κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, η καταθλιπτική συμπτωματολογία βασίζεται σε ένα βιολογικό μοντέλο, όπου ορμόνες και νευροδιαβιβαστές παίζουν σημαντικό ρόλο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ