Kατάθλιψη και πατρότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Kατάθλιψη και πατρότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι επίδραση μπορεί να έχει η κατάθλιψη ενός πατέρα στα παιδιά του;

Μiα μελέτη του πανεπιστημίου του Ιλινόις αποκαλύπτει ότι όταν οι πατέρες αναφέρουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής οικειότητας στο γάμο τους, τα παιδιά τους επωφελούνται. Όταν ένας γονέας αλληλεπιδρά με το παιδί του είναι απαραίτητο να μπορεί να παρακολουθήσει τη συναισθηματική του κατάσταση, να αντιλαμβάνεται το αναπτυξιακό του στάδιο και τις ικανότητες που έχει κατακτήσει, καθώς και να προσέχει εάν το παιδί απογοητεύεται από τις προσπάθειες του, ματαιώνεται και χρειάζεται βοήθεια.

Οι ειδικοί μάλιστα σημειώνουν πως εάν ένας καταθλιπτικός πατέρας έχει στενή σχέση με μια σύντροφο που τον ακούει και τον υποστηρίζει, η ποιότητα της αλληλεπίδρασης του με το παιδί του βελτιώνεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

Μια υποστηρικτική σύζυγος μάλιστα, φαίνεται ότι μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι στις επιπτώσεις της κατάθλιψη του πατέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 606 παιδιά και τους γονείς τους, που συμμετείχαν σε μια μελέτη σχετικά με την πρώιμη φροντίδα και τη ανάπτυξη των παιδιών. Όταν το παιδί τους έφτανε στην ηλικία των 4 1/2 ετών, οι γονείς αξιολογούσαν τους εαυτούς με τη βοήθεια δύο κλιμάκων. Η μία εκτιμούσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα και η άλλη την αντιλαμβανόμενη συναισθηματική οικειότητα μέσα στο γάμο. Οι ερευνητές επίσης παρατηρούσαν την αλληλεπίδραση γονέων- παιδιών σε δραστηριότητες που είχαν τη δομή σεμιναρίου όταν τα παιδιά ήταν 4 1/2 και 6 1/2 ετών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ