Καταστροφές στην Πρέβεζα

Καταστροφές στην Πρέβεζα

Μεγάλα προβλήματα, ακόμη και καταστροφή υπαίθριων, αλλά και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, έχουν δημιουργήσει στους παραγωγούς της Πρέβεζας οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Η παρατεταμένη βροχόπτωση, το τελευταίο διάστημα, προκάλεσε ασθένειες, όπως ο βοτρίτης που έχει προσβάλλει θερμοκηπιακές καλλιέργειες (κυρίως, τη ντομάτα και το αγγούρι), με αποτέλεσμα τα φυτά να σαπίσουν από την υγρασία.

Όπως αναφέρει ο παραγωγός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Γιάννης Σολδάτος, οι καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό -ακόμη και σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%- τις υπαίθριες καλλιέργειες. Η βροχόπτωση προκάλεσε περονόσπορο στην πατάτα, ενώ η χαλαζόπτωση αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα για τα φυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο, υπάρχουν και ζημιές που θα φανούν στο μέλλον και θα πλήξουν και την παραγωγή των καρπουζιών, τα οποία μόλις είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν. Η μετατόπιση στην σπορά ειδών, όπως το καλαμπόκι και το τριφύλλι τουλάχιστον έναν μήνα πιο πίσω – αφού οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να μπουν στα χωράφια, για να οργώσουν-θα πάει πιο πίσω τη σεζόν και γι’ αυτούς τους καλλιεργητές κι έτσι οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι αλυσιδωτές. Όπως προσθέτει ο κ. Σολδάτος, τα μόνα που δεν έχουν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες είναι τα δέντρα, ωστόσο, σε όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες η καταστροφή είναι μεγάλη.

Αποζημιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπονται, αφού δεν υπάρχει αναγγελία χαλαζόπτωσης, ωστόσο οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς της πολιτείας, αφού η Πρέβεζα αποτελεί μία καθαρά αγροτική περιοχή, η οποία στηρίζει ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομία της στον πρωτογενή τομέα.

Πηγή: epirusgate.blogspot.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ