Καταδικάστηκε ο “ευγενικός ληστής” που έκανε χειραψίες

Μετανιωμένος για τις πράξεις του δηλώνει ο “ευγενικός ληστής” ή “ληστής με τη χειραψία”, που καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 8 ετών και 3 μηνών για μία ληστεία που διέπραξε στην Κατερίνη, τον Φεβρουάριο του 2019, με λεία 300 ευρώ και τσιγάρα.

Ο 26χρονος λήστευε καφετέριες και καταστήματα ψιλικών υπό την απειλή ψεύτικου πιστολιού και αποχωρώντας έδινε χειραψία στα θύματά του, ενώ άφηνε σημείωμα με το οποίο ζητούσε συγγνώμη, αποδίδοντας την ενέργειά του στη δυσχερή οικονομική του κατάσταση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα.

Σήμερα, βρέθηκε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για τη ληστεία στην Κατερίνη. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον έξι ακόμη ληστείες από τις αρχές του έτους, όλες στη Θεσσαλονίκη, για τις οποίες όμως εκκρεμεί η δίκη.

Το δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 8 ετών και 3 μηνών, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για την υπόθεση της Κατερίνης, καθώς τον έκρινε ένοχο για ληστεία και απόδραση κρατουμένου. Η δεύτερη πράξη του αποδόθηκε επειδή το διάστημα εκείνο είχε παραβιάσει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές της Νιγρίτας, όπου εξέτιε ποινή για ανάλογη πράξη και ενδοοικογενειακή βία, και θεωρείτο “δραπέτης”.

Ο ίδιος στην απολογία του ομολόγησε την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για την ίδια ληστεία κατέστησαν κατηγορούμενα άλλα τέσσερα άτομα -δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Οι τρεις εξ’ αυτών καταδικάστηκαν ως απλοί συνεργοί στη ληστεία και μία για υπόθαλψη εγκληματία. Το δικαστήριο επέβαλε στην περίπτωσή τους ποινές από φυλάκιση 3 μηνών έως κάθειρξη 5 ετών και 4 μηνών. Δύο εκ των συγκατηγορουμένων του 28χρονου, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, καλούνται να εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή.

δικαστήριο

Ο “ευγενικός ληστής”: Δεν είμαι κακός άνθρωπος, απελπισμένος είμαι

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο 26χρονος περιέγραψε μία από τις ληστείες και δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του. “Είχα μπει να κάνω ληστεία σε ένα μαγαζί, είχε ταραχτεί ο υπάλληλος. Σαν άνθρωπος δεν ήθελα να του κάνω κακό. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω, γιατί είχε αγχωθεί πάρα πολύ” ανέφερε ο ληστής και συμπλήρωσε: “Είχε ταραχτεί πάρα πολύ ο άνθρωπος, ήθελα να τον καθησυχάσω, του έδωσα το χέρι μου, του ζήτησα συγγνώμη για την πράξη μου”. “Εντάξει, δεν είμαι άνθρωπος που κάνω κάτι τέτοιο και χαίρομαι, νομίζω κανένας δεν το κάνει αυτό και χαίρεται, είναι κάτι πολύ άσχημο” πρόσθεσε.

Οι καλοί τρόποι του 26χρονου ληστή, είχαν καταγραφεί στην κάμερα, καθώς ο ίδιος έβγαζε το ψεύτικο, όπως αποδείχθηκε όπλο για να απειλήσει τον ιδιοκτήτη και αποχωρώντας του έσφιγγε το χέρι. “Ένιωθα πάρα πολύ άσχημα, δε σου κρύβω ότι πολλές φορές είχα σκεφτεί να βάλω και τέλος στη ζωή μου. Δεν είμαι κακός άνθρωπος ούτε ήμουνα ποτέ, απελπισμένος είμαι. Κι ο άνθρωπος στην απελπισία του μπορεί να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Αλλά χωρίς να βλάψει τους άλλους. Είμαι κατά, είμαι εναντίον όσων βλάπτουν κάποιον για να επιβιώσουν”, δηλώνει ο 26χρονος στο mega.

“Ναι όντως έχει κάνει κάποιες ληστείες, όλες ήταν σε παντοπωλεία ή ψιλικά, με πολύ μικρά ποσά ως λεία, και πάντοτε χρησιμοποιώντας ψεύτικα όπλα” υπογράμμισε η δικηγόρος του 26χρονου, Εύα Τσιτλακίδου.

“Τα μισά λεφτά τα έτρωγα στα ταξί και τα τρένα”

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι ληστείες που διέπραττε ήταν στο μεσοδιάστημα αδειών από τη φυλακή για να καλύψει τα έξοδά του.

“Εννοείται ότι το έκανα και το ξανάκανα. Αν σκεφτείς ότι τα έξοδά μου μόνο, ήμουνα δραπέτης ας μην το ξεχνάμε… τα έξοδά μου μόνο στο να μετακινούμαι ήτανε πάρα πολλά, δεν μπορούσα χρησιμοποιώ ούτε αυτοκίνητο, ούτε μηχανή, είχα πολλά έξοδα για να μετακινούμαι με το ταξί. Ας πούμε τα μισά λεφτά από τις ληστείες τα έτρωγα στα ταξί και τα τρένα. Σε κάποιον μπορεί να ακούγεται παράλογη η δικαιολογία μου, αλλά είναι η αλήθεια” τόνισε.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, “είναι από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που πιστεύω ότι εάν υπήρχε ένα άλλο περιβάλλον αυτό το παιδί θα μπορούσε πραγματικά να έχει άλλη εξέλιξη”.

Δείτε το βίντεο του mega με τις δηλώσεις του 26χρονου ληστή:

:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ