Καρανίκας: Δοκίμασα ηρωίνη και κοκαΐνη με επιστημονικό τρόπο – BINTEO

Ο Νίκος Καρανίκας στη συνέντευξη του στον Αντώνη Σρόιτερ δεν δίστασε να μιλήσει για τη χρήση κοκαϊνης και ηρωίνης που έκανε σε νεαρή ηλικία παρέα με φίλους του από την αριστερά, τα οποία όπως είπε δοκίμασαν με επιστημονικό τρόπο με τις συμβουλές γιατρού.

Τι είπε για την κάνναβη

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική κάνναβη, ο Ν. Καρανίκας είπε ότι κάνει καλό σε μια σειρά περιπτώσεων, όπως και για την ίδια την κάνναβη, αρκεί να λαμβάνεται με μέτρο. Τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησής της, αντιπαραβάλλοντας ως επιχείρημα ότι σε ορισμένες χώρες είναι παράνομη και η δημοκρατία, «άρα θα προσπαθήσουμε να την επιβάλουμε». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι δεν μπορεί να συγκρίνει τη δημοκρατία με την κάνναβη, απάντησε «γιατί, υπάρχει κάποιος κώδικας που το απαγορεύει;». Πρόσθεσε ότι η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό με την έννοια της ηρωίνης, της κοκαΐνης ή του αλκοόλ. Υπεραμύνθηκε της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, είπε ότι το κράτος πρέπει να μιλήσει σοβαρά με τους εξαρτημένους ανθρώπους και η ηρωίνη πρέπει να περάσει στα νοσοκομεία. «Είναι άρρωστοι όσοι παίρνουν ηρωίνη», είπε.

Ο,τι έκανα ήταν σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, και για την εμπειρία, για να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό

Ως προς την κοκαΐνη, επισήμανε ότι είναι χημική ουσία που δημιουργεί ψυχολογικές εξαρτήσεις και πρέπει να χορηγείται με χαρτί γιατρού, «πρέπει να πηγαίνει στο φαρμακείο να την πάρει, αντί να πηγαίνει στον ντίλερ της γειτονιάς του». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν στα νεανικά του χρόνια δοκίμασε σκληρά ναρκωτικά, απαντά θετικά, λέγοντας: «Ναι, έχω εμπειρία, έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα, εις γνώσιν μου όμως. Από τα 14 είμαι στρατευμένος στην Αριστερά. Ο,τι έκανα ήταν σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, και για την εμπειρία, για να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό. Γνώριζα επιστημονικά ότι δεν είναι αυτό που λένε. Σαν παρέα, μαζί με άλλα παιδιά, οργανωμένα στην Αριστερά, το συζητήσαμε και το κάναμε με επιστημονικό τρόπο. Ερευνήσαμε πώς να το κάνεις με δοσολογία που να μη σε σκοτώνει, με ποιον τρόπο ώστε να μην είναι επώδυνος κ.λπ. Δεν το χαρήκαμε. Η κόκα δεν μου άρεσε, το είπα και στα παιδιά, μπορεί να ήταν μάπα και αυτό που πήρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να την πάρει κάποιος, καλύτερα να πάρουμε βασιλικό πολτό. Ούτε η ηρωίνη, που είναι οπιούχο, μου άρεσε. Αυτές οι ουσίες δεν σε κάνουν να είσαι ο εαυτός σου. Τι καλύτερο από το να είσαι ο εαυτός σου;» είπε ο Ν. Καρανίκας. Για την κάνναβη είπε ότι «έχει ευφορική ιδιότητα, δεν σε βγάζει από τις δυνάμεις σου, είσαι στα όριά σου. Αλλη σε βυθίζει και άλλη σε ανεβάζει. Πώς λέμε να πιώ λίγο κρασάκι για να πάρω θάρρος», για να προσθέσει κάνοντας παραλληλισμό με τον Αριστοφάνη, ότι το χιούμορ του αρχαίου κωμωδιογράφου είναι σαν την κάνναβη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ