Καρά Τεπέ: Η ιστορία του καταυλισμού των προσφύγων στο “μαύρο βουνό” – ΦΩΤΟ

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Καρά Τεπέ στα τούρκικα σημαίνει «μαύρο βουνό». Τοπωνύμιο εναρμονισμένο με τον μαύρο βράχο με το λιγοστό χώμα που χαρακτηρίζει το έδαφος της ευρύτερης περιοχής στη Λέσβο. Το Καρά Τεπέ, 2,5 χλμ. βορειοανατολικά της Μυτιλήνης, βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας καθώς εκεί, στο Πεδίο Βολής στήνεται ο πρόχειρος καταυλισμός και μεταφέρονται ήδη μετανάστες και πρόσφυγες μετά την ολική καταστροφή της Μόριας αφού πρώτα υποβάλλονται στα απαιτούμενα τεστ για τον κορονοϊό.

Ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ- στον χώρο όπου παλαιότερα λειτουργούσε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής- δημιουργήθηκε το 2015 και η κατασκήνωση διοικείται από τον Δήμο Μυτιλήνης και την Ύπατη Αρμοστεία της Υπηρεσίας Ασύλου σε συνεργασία με ΜΚΟ που λειτουργούν εκεί, όπως αναφέρει η Wikipedia. Από την αρχή της λειτουργίας του στόχος ήταν να φιλοξενηθούν εκεί ευάλωτες οικογένειες προσφύγων. Η πλειοψηφία όσων ζουν εκεί είναι συριακής, ιρακινής ή αφγανικής καταγωγής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, οι αιτούντες άσυλο πέρασαν κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ. Οι αιτούντες άσυλο που ζουν στο Καρά Τεπέ μπορούσαν από την πρώτη στιγμή να φεύγουν και να επανεισέρχονται κάθε μέρα.

Πολλά ρεπορτάζ έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τις υποδομές, αλλά και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στο Καρά Τεπέ. Πολλοί είναι εκείνοι που μίλησαν και έγραψαν εγκωμιαστικά σχόλια για το ότι πρόκειται επί της ουσίας για μια κοινότητα, όπου δεν «μεσουρανεί» η εξαθλίωση και η έλλειψη αξιοπρέπειας. Τα παιδιά μπορούν να παίζουν σε παιδική χαρά, αλλά και να διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, μαθηματικά και γεωγραφία από διπλωματούχους δασκάλους, ενώ δημιουργήθηκε και αίθουσα μουσικής.

Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που επισκέφθηκαν τη δομή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της διαπίστωσαν ότι και για τους μεγαλύτερους υπήρχαν υποδομές αλλά και δραστηριότητες για απασχόληση. Για τους άνδρες αναζητούνται συνεχώς τρόποι απασχόλησης προκειμένου όχι μόνο να αξιοποιούν τον χρόνο τους, αλλά κυρίως για να αισθάνονται χρήσιμοι και παραγωγικοί. Ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας των προσφύγων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και επαγγελματίες της περιοχής για την παραγωγή λαδιού από δέντρα που βρίσκονται στον χώρο του καταυλισμού. Έβγαλαν 300 κιλά λάδι και εμφιαλώθηκαν σε μικρές φιάλες του μισού λίτρου, όλες για τις ανάγκες των προσφύγων στον καταυλισμό. Το λάδι δε, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα παρά «Μαυροβούνι».

Επίσης, εξαρχής οι αρμόδιοι φρόντισαν και για τη διασκέδαση όσων διαβιούν στο Καρά Τεπέ διοργανώνοντας θεματικές βραδιές, όπως ladies nights για τις κυρίες, ενώ υπάρχει ελεύθερο wifi για όλους προκειμένου να επικοινωνούν με τα αγαπημένα πρόσωπα πίσω στην πατρίδα, ή να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στον τόπο τους. Εκμάθηση ξένων γλωσσών υπάρχει και για τους μεγαλύτερους. Εκεί δεν δημιουργούνται ουρές για φαγητό, αλλά αυτό μοιράζεται σε κάθε σπιτάκι.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο καθώς δύο νέοι, Κούρδοι από τη Συρία, η Ρουκία Αράμπ, 18 ετών, και ο Μοχάμεντ Χάμο, 26 ετών, που έφθασαν στη Λέσβο με τις πολυμελείς οικογένειές τους, γονείς, θείους και αδέλφια, την άνοιξη του 2018, γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και συνέχισαν την επικοινωνία τους στον Καρά Τεπέ, ένωσαν τις ζωές τους. Μια νότα ελπίδας και ευτυχίας για δύο ξεριζωμένους ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη του πολέμου. Στον Μοχάμεντ και στη Ρουκία παραχωρήθηκε από το Κέντρο μάλιστα ένα νέο σπιτάκι για τη νέα οικογένειά τους. Ο καταυλισμός στο Καρά Τεπέ είναι μια μικρή κοινωνία. Όχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις όπως υποστηρίζουν αρκετοί. Καταρχάς η επιθυμία των προσφύγων και μεταναστών να φύγουν από τη Λέσβο και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Επίσης, αρχικά υπήρχαν προβλήματα όπως η ελλιπής πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, οι περιορισμένοι χώροι προετοιμασίας των τροφίμων και του φαγητού κ.α. Τώρα πρόκληση αποτελεί και η «συνύπαρξη» με όσους μεταφέρονται από τη Μόρια.

Τον Αύγουστο του 2017, η χωρητικότητα του Καρά Τεπέ επεκτάθηκε κατά 56% για να χωρέσει έως 1.300 άτομα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι το 2017 εγκαταστάθηκαν 260 νέες μονάδες διαμονής στο στρατόπεδο.Με πληροφορίες και από Wikipedia

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ