“Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει” – Ο Μαγιορκίνης για PCR, rapid και self test

Διευκρινίσεις σχετικά με τα εργαστηριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα μοριακά τεστ είναι πιθανόν να μην διαγνώσουν ένα μικρό ποσοστό ασθενών και εξηγώντας τους λόγους που μπορεί να συμβεί αυτό.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διαβεβαίωσε ότι οι ασθενείς αυτοί, είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό και συμπλήρωσε πως τα rapid και self test παίζουν καθοριστικό ρόλο, γιατί “ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανόν να γίνει η  μετάδοση”.

“Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμη και το μοριακό τεστ είναι πιθανόν να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη, όπου έχει γίνει η λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, όπως πχ τις πρώτες 2-3 ημέρες της νόσου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό”, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας και σε επίπεδο δημόσιας υγείας, είναι να ανιχνευτούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτόν τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά, τόνισε και συμπλήρωσε:

“τα αντιγονικά τεστ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο γιατί ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανόν να γίνε η  μετάδοση. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί την μία η μέρα να είμαστε αρνητικοί και την επόμενη θετικοί, οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο”. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κάνουμε αντιγονικά τεστ πριν από μία κοινωνική συνεύρεση ή επίσκεψη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ