“Καμπανάκι” Ζερεφού για τον καύσωνα και τις πυρκαγιές: Αυτό που φοβάμαι είναι… – ΒΙΝΤΕΟ

“Καμπανάκι” κρούει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για το κλίμα, Χρήστος Ζερεφός σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τα ακραία φαινόμενα, τον καύσωνα και τις δασικές πυρκαγιές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι “όλα είναι αναμενόμενα σε ένα ασταθές κλίμα, όπως αυτό που ζούμε. Είναι η 5η φορά που καίγονται τα δάση στη Σιβηρία, είναι η 4η φορά που έχουμε στον αρκτικό κύκλο θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς και οι καύσωνες δεν περιορίζονται μόνο στις χώρες της Μεσογείου αλλά χτυπούν και τον Αρκτικό Κύκλο. Φυσικά και συνδέονται όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή και ιδίως η διάρκεια, η συχνότητα εμφάνισης και η ένταση των φαινομένων αυτών”.

Όπως είπε ο ίδιος, “όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, μόνο τότε δεν θα έχουμε χρόνο να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Ακόμα έχουμε λίγο χρόνο”.

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι “είναι λίγο δύσκολο να δούμε τέτοιους καύσωνες ξανά μέσα στο καλοκαίρι αλλά μπορεί και να τους δούμε”. Ωστόσο τόνισε ότι “αυτό που φοβάμαι είναι οι δασικές πυρκαγιές. Τα μελτέμια είναι χαμηλά αυτή την περίοδο και αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε μια σημαντική διαταραχή στη ΒΔ Ευρώπη που μειώνει την ένταση των ανέμων. Όταν θα παρέλθει ο κίνδυνος από την αύξηση της θερμοκρασίας, φοβάμαι ότι θα αρχίσουν τα μελτέμια και τότε θα έχουμε πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ακραία φαινόμενα θα τα βλέπουμε πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση καθώς προχωρούν τα χρόνια. Μπορεί να τα βλέπουμε κάθε πέντε χρόνια μετά το 2030. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να πάμε το ταχύτερο δυνατόν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να εξοικονομήσουμε το ύδωρ και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη όσο μπορούμε”.

Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Ζερεφός και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8.  Εξήγησε αναλυτικά αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τι μπορεί να γίνει, ενώ περιέγραψε πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδέεται με τις πανδημίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ