Κάλυμνος: Χωρίς μόνιμο καρδιολόγο για δέκα μήνες το νοσοκομείο – «Δεν υπάρχει κίνητρο για να έρθουν νέοι γιατροί»

Με προσωρινή μετακίνηση γιατρού από την Αστυπάλαια, αλλά μόνο για δέκα μέρες, θα καλυφθεί η θέση του καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Καλύμνου.  Σημειώνεται ότι η οργανική θέση είναι κενή εδώ και περίπου δέκα μήνες.

Το Βουβάλειο νοσοκομείο από τον Αύγουστο του 2022 παραμένει χωρίς μόνιμο καρδιολόγο, παρά το γεγονός ότι στο οργανόγραμμα προβλέπεται να υπάρχουν τρεις γιατροί ειδικότητας στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Ο καρδιολόγος Νίκος Καλοβιδούρης, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια στο Κέντρο Υγείας Αστυπάλαιας και μετακινήθηκε στις 9 Μαΐου 2023 για δέκα ημέρες στο Βουβάλειο Νοσοκομείο Καλύμνου, σε επικοινωνία του με το enikos.gr αναφέρθηκε στα προβλήματα που επικρατούν στα νοσοκομεία των νησιών της χώρας επισημαίνοντας, παράλληλα, τους λόγους για τους οποίους οι γιατροί αποφεύγουν την μόνιμη μετακίνησή τους σε κάποιο νησί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ζήτημα της διακομιδής», είπε αρχικά ο κ.Καλοβιδούρης και στην συνέχεια τόνισε «η μεταφορά των ασθενών σε κάποιο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, η διακομιδή σε κάποιο Τριτοβάθμιο ίδρυμα καθίσταται αρκετά δύσκολη λόγω των ελλείψεων σε εξοπλισμό που συναντώνται στα νησιά».

«Αντίθετα, στα Τριτοβάθμια νοσοκομεία, συνήθως, υπάρχει όλο το φάσμα των ειδικοτήτων κι όλες οι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες. Ως εκ τούτου, οι γιατροί μοιράζονται τον όγκο των εφημεριών και δεν χρειάζεται να δουλεύουμε υπερωρίες», συμπλήρωσε. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

«Ένας νέος σε ηλικία γιατρός δεν θα επιλέξει να εγκατασταθεί μόνιμα σε κάποιο νησί, καθώς οι ελλείψεις σε ζητήματα εξειδίκευσης, οι δυσκολίες στην συνεργασία με μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει χρηματικό κίνητρο, αποτελούν απροσπέλαστα εμπόδια», είπε ο κ. Καλοβιδούρης.

Τα παραπάνω ζητήματα επιβεβαιώνει μιλώντας στο enikos.gr και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου Γεράσιμος Αποστολάτος, ο οποίος τόνισε: «Στα νησιά το πρόβλημα είναι μεγάλο, έχουμε κάνει πρόταση στην πολιτεία, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα εισακουστεί τα αιτήματά μας».

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κίνητρο να έρθουν νέοι γιατροί, τα νησιά δεν είναι ελκυστικά για την κάλυψη των οργανικών θέσεων, ακριβώς γιατί το κόστος ζωής είναι πολύ αυξημένο με τα ακριβά ενοίκια και το υψηλό κόστος της μεταφοράς να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την μόνιμη μετακίνηση των επαγγελματιών υγείας», συμπληρώνει ο κ. Αποστολάτος.

«Ταυτόχρονα, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι το φθινόπωρο το φόρτο εργασίας είναι αυξημένο και είναι απολύτως λογικό οι γιατροί να μην προτιμούν να δουλεύουν υπερωρίες την στιγμή που έχουν την επιλογή να εργάζονται 10 εφημερίες τον μήνα».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Καλύμνου, στην συνέχεια, υπογράμμισε και άλλα επιπρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί.

«Υπάρχουν κι άλλες ελλείψεις σε ειδικότητες. Στο “Βουβάλειο” έχει απομείνει μόνο ένας ακτινολόγος, ενώ τρείς ιδιώτες παθολόγοι που κατοικούν στο νησί έχουν ξεπεράσει τα 67 έτη. Θα πρέπει να  γίνει πλήρης αναδιάρθρωση στον τρόπο λειτουργίας του τομέα της Υγείας στα νησιά, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα στους νέους προκειμένου να εγκατασταθούν μόνιμα στα νησιά».

«Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 4 προκηρύξεις για θέσεις καρδιολόγου αλλά ,δυστυχώς, οι προσπάθειες μας αποδείχθηκαν άκαρπες, καθώς δεν επιθυμούν γιατροί να έρθουν στο νησί μας», λέει από την πλευρά του στο enikos.gr, ο διοικητής του Βουβάλειου Νοσοκομείου Καλύμνου Νικόλαος Φανιός, επισημαίνοντας παράλληλα πως παρά τις δυσκολίες το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν λειτουργεί χωρίς καρδιολόγο.

«Πάντα υπάρχει καρδιολόγος στο νοσοκομείο, πάντα καλύπτονται τα κενά είτε με μετακινήσεις που ορίζει το Υπουργείο Υγείας, είτε με τους ιδιώτες καρδιολόγους που κατοικούν στο νησί», υπογραμμίζει ο κ. Φανιός και στην συνέχεια εξηγεί ότι «για δέκα ημέρες τον μήνα εργάζονται γιατροί που έρχονται στην Κάλυμνο από άλλα Κέντρα Υγείας της χώρα και τις υπόλοιπες 20 την θέση του καρδιολόγου καλύπτουν οι δύο ιδιώτες, οι οποίοι θεσμικά συνεργάζονται με το «Βουβάλειο».

Τέλος, ο κ. Φάνιος αποκάλυψε στο enikos.gr ότι η διοίκηση δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες κάλυψης του συγκεκριμένου κενού, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα προκήρυξη για την εν λόγω θέση μετά το πέρας των εκλογών.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ