Κακοκαιρία προ των πυλών – Τι είναι οι μετεωρολογικές «βόμβες»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, με την κακοκαιρία να επηρεάζει πολλές περιοχές. Αναμένονται κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς δημιουργείται ένα φαινόμενο που στη μετεωρολογία περιγράφεται ως μετεωρολογική “βόμβα”. Το χαμηλό που δημιουργείται στον κόλπο της Γένοβας και φέρει την ονομασία Denise, όπως δόθηκε από την ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία AEMET και πληροί τα κριτήρια του χαρακτηρισμού ως μιας “μετεωρολογικής” βόμβας .

“Το χαμηλό #Denise στον κόλπο της Γένοβας βαθαίνει κατά 20 hPa σε 24 ώρες. Στη Μετεωρολογία τα συστήματα χαρακτηρίζονται εκρηκτικά χαμηλά (ή μετεωρολογικές «βόμβες»). Από το απόγευμα πάντως που θα μας επηρεάσει, θα αρχίσει να εξασθενεί” περιγράφει στην ανάρτησή του στο Facebook.

Οι εκρηκτικές κυκλογενέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα, σχεδόν διπλάσια, στη Δυτική Μεσόγειο, σε σχέση με την Ανατολική, κατά μήκος των βορείων ακτών, με μέγιστο τον κόλπο της Γένοβας και την Αδριατική θάλασσα, λόγω των υφέσεων που εισέρχονται από τον Ατλαντικό και της οροσειράς των Άλπεων.

Οι εκρηκτικές υφέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο βάθος που μεγιστοποιείται στον κόλπο της Σύρτης και το Ιόνιο Πέλαγος, όπου επικρατούν μεγαλύτερες επιφανειακές θερμικές ροές , ενώ αντίθετα η πιο συνηθισμένη περίπτωση όπως η παραπάνω παρουσιάζει μέγιστο βάθος στον κόλπο της Γένοβας, όπου παρατηρείται και η μέγιστη συχνότητα κυκλογένεσης.

Η διαδικασία βάθυνσης του χαμηλού:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ