Κακοκαιρία: Πολιτική κόντρα για μήνυμα με οδηγίες αυτοπροστασίας – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή ένα μήνυμα που εστάλη στο υπηρεσιακό ταχυδρομείο των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, με οδηγίες αυτοπροστασίας από την κακοκαιρία “Ελπίς” και για το πώς μπορεί κανείς να βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητό του. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που συνόδευε το συγκεκριμένο μήνυμα, κάνοντας λόγο για “σεξιστικό μήνυμα στο ΥΠΠΟΑ με οδηγίες για τις καιρικές συνθήκες”.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφέροντας ότι “σε μια περίοδο που ο σεξισμός, η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών, έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτου φαινομένου, το υπουργείο πολιτισμού γίνεται μπροστάρης –πόσο οξύμωρο- στην ‘παραδοσιακή’ και αρχαϊκή χρήση των γυναικών, σε εικονογραφημένο μήνυμα προστασίας των εργαζομένων του υπουργείου”. Απαντώντας, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για ” εμμονή” της κ. Αναγνωστοπούλου με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και διευκρινίζει ότι το εν λόγω μήνυμα “εστάλη από υπάλληλο της ΓΓΑ o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της Υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία”. Το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα το μήνυμα που εστάλη από το αρμόδιο Τμήμα Παλλαϊκής Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνιστά στην κ. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ “να ελέγχει τις πηγές της”.

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης και η φωτογραφία

Στη σχετική ανακοίνωση, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση επισημαίνει ότι:

“μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους/τις εργαζόμενους/ες στο ΥΠΠΟΑ, εκτός από τις ανεπαρκείς και με χρονική καθυστέρηση οδηγίες που τελικά στάλθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ (και όχι του ΥΠΠΟΑ) προκειμένου να αποχωρήσουν από τα γραφεία τους με ασφάλεια. Ο λόγος για ένα απίστευτο μήνυμα που είδαν να καταφτάνει στο υπηρεσιακό τους ταχυδρομείο με τίτλο «Χιονόπτωση – Ψύχος : Οδηγίες προστασίας». Σκοπός του να δοθούν «συνοπτικές οδηγίες προστασίας από την επικείμενη επιδείνωση του καιρού», και στην ενότητα «πότε και πώς χρησιμοποιούμε τις αλυσίδες» με τη φωτογραφία μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες στο αμάξι της με συγκεκριμένη αμφίεση (φωτο).

Όχι, δεν εκπλαγήκαμε δυσάρεστα από συντηρητισμό, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε και να είμαστε και φοβερές οδηγοί, αλλά γιατί φοβόμαστε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία επιλέχθηκε για να τραβήξει την προσοχή μέσω ενός απαράδεκτα σεξιστικού εικονογραφικού λόγου. Τον ίδιο εικονογραφικό λόγο αναπαράγει άλλωστε και το site «carstruckgirls» από το οποίο προέρχεται η εικόνα -όπως αναγράφεται με μεγάλα γράμματα μη και χάσουμε την πηγή!

Προφανώς δεν περιμέναμε να γνωρίζουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη σχετική συζήτηση για τη θέαση του γυναικείου σώματος ως αντικειμένου και τη σεξουαλική αντικειμενοποίησή του που συμβάλλουν στην κουλτούρα του βιασμού… Και λέμε «προφανώς» όχι με στωικότητα αλλά με θυμό και οργή γιατί ειδικά το συγκεκριμένο Υπουργείο θα έπρεπε να διδάσκει πολιτισμό που σημαίνει αξίες ισότητας, συμπεριληπτικότητας και πλουραλισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία των δεκάδων γυναικοκτονιών στη χώρα και των καθημερινών αποκαλύψεων για βιασμούς και παραβιαστικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών (θηλυκοτήτων θα έπρεπε να λέμε ακόμη πιο σωστά)”.

χιόνια - ανάρτηση αλυσίδες

Σία Αναγνωστοπούλου: Δεν είναι οι γυναίκες προϊόντα επικοινωνίας

Η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι “δεν είναι μόνο το επιτελικό φιάσκο της πολιτικής προστασίας -για άλλη μια φορά- που αποσύνδεσε τη μισή χώρα από τη πρίζα. Είναι κυρίως η πολιτική αδιαφορία και η κοινωνική αναλγησία αυτής της κυβέρνησης, που οδήγησε τους πολίτες σε μια ταλαιπωρία χωρίς τέλος, με εγκλωβισμένους ανθρώπους, δεύτερη μέρα στα αμάξια τους, κεντρικές οδικές αρτηρίες φρακαρισμένες, ακινητοποιημένα τρένα, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία, περιοχές ολόκληρες χωρίς ρεύμα, εργαζομένους που δεν έχουν φτάσει ακόμα στα σπίτια τους. Ένας κρατικός μηχανισμός σε αδράνεια και ανυποληψία. Το επιτελικό κράτος σε επικίνδυνη σύγχυση”.

Όπως τονίζει η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, “και σα να μην έφτανε μόνο αυτό, από δημοσιεύματα μάθαμε πως οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, έλαβαν μήνυμα με οδηγίες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, συνοδευόμενο από την εικόνα μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες χιονιού, φορώντας τακούνια, μίνι και διάφανο καλσόν. Εικόνα που παρέπεμπε στα γνωστά στερεότυπα και στις σεξιστικές προκαταλήψεις , όμοιες μ’ αυτές που διακινούνται αφιλτράριστα στους διάφορους κοινωνικούς χώρους και προάγουν συγκεκριμένες «γυναικείες ιδιότητες», μόνο και μόνο για να ΄΄ερεθίσουν΄΄ το ενδιαφέρον του κοινού”.

“Σε μια περίοδο που ο σεξισμός, η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών, έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτου φαινομένου, το υπουργείο πολιτισμού γίνεται μπροστάρης –πόσο οξύμωρο- στην ‘’παραδοσιακή’’ και αρχαϊκή χρήση των γυναικών, σε εικονογραφημένο μήνυμα προστασίας των εργαζομένων του υπουργείου. Ας λάβει επιτέλους υπόψη της η υπουργός το κίνημα metoo, τη γενναία στάση της Γεωργίας, αλλά και όλων αυτών των κοριτσιών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή τους πίσω. Δεν είναι οι γυναίκες προϊόντα επικοινωνίας. Δεν είναι τα πάντα βορά στην επικοινωνία. Δεν είναι ΑΥΤΟ επικοινωνία”, καταλήγει η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Πολιτισμού και η σύσταση στην Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι το εν λόγω μήνυμα εστάλη από υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της Υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία. Δίνει, μάλιστα στη δημοσιότητα το μήνυμα που εστάλη από το αρμόδιο Τμήμα Παλλαϊκής Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Εξ αιτίας της εμμονής της με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, για άλλη μια φορά, η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε φερέφωνο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟΑ, καθώς εγκαλεί την Υπουργό για δήθεν διακίνηση σεξιστικών μηνυμάτων από το Υπουργείο.

Ενημερώνουμε  την κ. Τομεάρχη ότι το μήνυμα που εστάλη από το αρμόδιο Τμήμα Παλλαϊκής Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι το κάτωθι επισυναπτόμενο.

Το μήνυμα στο οποίο αναφέρεται η κ. Τομεάρχης εστάλη από υπάλληλο της ΓΓΑ o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της Υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία.

Συνιστούμε στην κ. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει τις πηγές της”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Δείτε ΕΔΩ το μήνυμα που εστάλη από την αρμόδια υπηρεσία του  υπουργείου

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.