Κακοκαιρία «ILINA»: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες – Νέο μήνυμα από το 112

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους φέρνει η κακοκαιρία «ILINA», που πλήττει περιοχές της χώρας με έντονα φαινόμενα ανά διαστήματα.

Κακοκαιρία «ILINA»: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Μήνυμα του 112 σε πολλές περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης με την προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την επισήμανση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.

Το βράδυ της Δευτέρας, εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Χαλκιδικής, της Θάσου, της Καβάλας και της Ξάνθης. «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) από τώρα ως αργά βράδυ σε Χαλκιδική, Θάσο & παραθαλάσσιες περιοχές σε Καβάλα και Ξάνθη. Περιορίστε μετακινήσεις σε απολύτως απαραίτητες, ακολουθείτε οδηγίες Αρχών», επισημαίνεται στο μήνυμα.

Κακοκαιρία «ILINA»: Μήνυμα του 112 στη Θεσσαλονίκη – Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί 12 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαίρεση αντικειμένων από περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Στην Κατερίνη, η δυνατή νεροποντή ήταν αρκετή ώστε παραλιακοί δρόμοι να γεμίσουν με νερά. Ειδικά μηχανήματα άνοιξαν μικρά κανάλια στα σημεία όπου παρατηρούνται προβλήματα, ώστε τα νερά της βροχής να βρίσκουν διέξοδο στη θάλασσα.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Επισημαίνεται ότι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
β) από αργά το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και
γ) τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Για αύριο Τρίτη (04-04-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά διαστήματα:
α) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και
γ) τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

Τοπικά θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν:
α) σήμερα Δευτέρα (03-04-2023) στο ανατολικό Αιγαίο και
β) τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04-04-2023) στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Η απεικόνιση της κακοκαιρίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία ILINA με τοπικά έντονα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Μακεδονία. Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έως τις 16:30 το μεσημέρι της Δευτέρας έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στην Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 77 χιλιοστά.

Αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης/χιονόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση/χιονόπτωση από την αρχή της ημέρας έως τις 16:30 της Δευτέρας 03/04:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ