Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Βάφει» στα λευκά τη χώρα – Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας – LIVE η πορεία της

Η κακοκαιρία «Ελπίς»… βάφει στα λευκά ολόκληρη τη χώρα. Τα χιόνια εκτός από τους ορεινούς όγκους της Αττικής έφτασαν και στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτή την ώρα χιονίζει στα βόρεια προάστια, αλλά και σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, το Σύνταγμα κ.α. Οι πρώτες νιφάδες έχουν φτάσει μέχρι και τον Πειραιά.

Τις επόμενες ώρες οι μετεωρολόγοι περιμένουν να ενταθεί η χιονόπτωση και να «χτυπήσουν» την Αττική ακόμη και χιονοκαταιγίδες.

 

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή εξαιτίας το δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας.

Πριν από λίγη ώρα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά σε όλους τους δρόμους που είχε διακοπεί χθες εκτός από τη Λεωφόρο Πάρνηθας που παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω.

Επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά ΕΟ Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Μεγάλη είναι η χιονόπτωση στη Χαλκίδα.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Άσπρισε» η Εθνική Οδός στα Οινόφυτα – «Στρώμα» χιονιού και στη Χαλκίδα

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, έχει «ασπρίσει» κομμάτι του δρόμου στο ύψος των Οινοφύτων, ενώ «βαριά» είναι η ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα.
Η περιοχή θυμίζει «λευκό τοπίο» αφού χιόνι υπάρχει και στον δρόμο και στα δέντρα.
κακοκαιρία Ελπίς - Οινόφυτα
Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας για τα φορτηγά – Πώς γίνεται η κυκλοφορία στην Αττική

Η κακοκαιρία «Ελπίς» επελαύνει. Πριν από λίγο όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας για τα φορτηγά, ενώ συνιστάται όσοι οδηγοί κινούνται εκεί, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν αλυσίδες.

Αναλυτικά πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Ελπίς»

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα κυρίως στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Κρήτη.

Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί γενικά με εντάσεις έως 8 μποφόρ στα πελάγη. Παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής.

Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στη Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

κακοκαιρία χιόνια

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού.

Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Δείτε LIVE πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ακόμη, τονίστηκε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ