Κακοκαιρία Daniel: «Βούλιαξαν» χωριά του Δομοκού – Αγνοείται κτηνοτρόφος στο Πετρωτό, κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες

Η Φθιώτιδα και ειδικότερα η περιοχή του Δομοκού δοκιμάζονται από την κακοκαιρία Daniel. Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, προκαλώντας πλημμύρες και σοβαρές καταστροφές σε υποδομές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η βόρεια πλευρά της Φθιώτιδας από το πρωί της Τετάρτης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamianow.gr, από σήμερα το πρωί αγνοείται βοσκός από την περιοχή του Πετρωτού. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, έφυγε το πρωί για να πάει στο κοπάδι του και έκτοτε αγνοείται η τύχη του και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τους οικείους του.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν με χωματουργικό και πυροσβεστικό όχημα να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται το ποιμνιοστάσιο του βοσκού, όμως λόγω των πλημμυρών και των συνεχιζόμενων κατολισθήσεων στο σημείο, δεν είναι εφικτή η πρόσβαση, έως τώρα. Η βροχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των διασωστών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το tvstar.gr, όχημα της Πυροσβεστικής παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στα ορεινά του Δομοκού και οι δυο πυροσβέστες κατάφεραν την τελευταία στιγμή, να εγκαταλείψουν το όχημα και να σωθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει φόβος για υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, καθώς την τελευταία ώρα, σε ένα κρίσιμο σημείο μέτρησης στη Δυτική Φθιώτιδα, η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά. Παράλληλα έχουν φουσκώσει όλοι οι χείμαρροι στην περιοχή της Υπάτης και κατεβάζουν μεγάλο όγκο νερού και φερτά υλικά που καταλήγουν στο ποτάμι, ενώ η βροχόπτωση συνεχίζεται καταρρακτωδώς. Εκείνο που φοβούνται οι αρμόδιοι είναι ότι έπειτα από 5 ή 6 ώρες και μέσα στη νύχτα ενδεχομένως ο ποταμός Σπερχειός να απειλήσει κατοικημένες περιοχές νότια της Λαμίας, που βρίσκονται «στο πόδι» το τελευταίο 24ωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι εγκαταστάσεις της αεροπορίας μετακινήθηκαν πριν από δύο ημέρες στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για λόγους ασφαλείας, λόγω του κινδύνου να πλημμυρίσει η περιοχή του αεροδρομίου, νότια της Λαμίας.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο χωριό Σοφιάδα

Ήδη με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου, ενώ οι περισσότεροι από τους 120 κατοίκους στο χωριό Σοφιάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χωριό.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς και διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο φέρονται να αρνούνται να εγκαταλείψουν τον οικισμό, παρά τις εκκλήσεις που γίνονται από την πλευρά των αρχών. Την ίδια ώρα, πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποια από τα σπίτια του χωριού.

«Οι εικόνες είναι εφιαλτικές, όμως το φαινόμενο συνεχίζεται με την ίδια ένταση» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Σανίδας εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία του για τις επόμενες ώρες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι, πάντως είμαστε σε ετοιμότητα να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Στην ευρύτερη περιοχή και σε άλλα χωριά, όπως το Βαρδαλή, εκτός από τις προσβάσεις που έχουν καταρρεύσει, υπάρχει διακοπή ρεύματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και προς την Λάρισα αλλά και προς την Καρδίτσα, αφού η παλιά εθνική οδός έχει γίνει λίμνη.

Πριν από λίγο η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο από τον κόμβο της Λαμίας και κατευθύνει οδηγούς και αυτοκίνητα στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού υποδεικνύοντας στη συνέχεια να ακολουθήσουν τον Ε65 για να φτάσουν στη Θεσσαλία, καθώς ο δρόμος προς το Νέο Μοναστήρι, τη Λάρισα και την Καρδίτσα έχει διακοπεί και η μοναδική πλέον πρόσβαση είναι μέσω του Ε65.

Σημειώνεται ότι στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχει γίνει ολική διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα από τον ανισόπεδο κόμβο της Νίκαιας έως τα όρια της Λάρισας με την Μαγνησία και η κυκλοφορία από Λάρισα προς Αθήνα εξελίσσεται μέσω Τρικάλων και του Ε65.

Στην ανατολική Φθιώτιδα και στο ύψος της Πελασγίας έχουν φουσκώσει οι χείμαρροι, που έρχονται από την πλευρά της Μαγνησίας με συνέπεια στον κόμβο της Πελασγίας να έχουν προκληθεί πολύ μεγάλα προβλήματα. Τα νερά έχουν παρασύρει ό,τι έχουν βρει μπροστά τους, ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ μεγάλες ζημιές έχει πάθει το εργοστάσιο χαρτοποιίας της ΠΑΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί το πρωί, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια αλλά την τελευταία ώρα νέο κύμα έχει σαρώσει κυριολεκτικά τις υποδομές με συνέπεια η αστυνομία να κόψει την κυκλοφορία στον δρόμο Πελασγίας – Γλύφας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου η βροχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα. Με συνεχή μηνύματα μέσω του 112 ενημερώνονται οι κάτοικοι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ