Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Εμφανίστηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά από το νερό

Περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά εκδηλώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στον Βόλο, με γονείς μέσα στην αγωνία τους να δίνουν νερό που τρέχει από τις βρύσες με δελτίο σε περιορισμένες ώρες και δεν είναι πόσιμο. Παράλληλα, διάρροιες παρουσίασαν παιδιά στο Πήλιο, όπου σε πολλές περιοχές εντοπίζεται πρόβλημα με την έλλειψη καθαρού νερού λόγω της κακοκαιρίας.

«Θέλω να προσέξει ο κόσμος. Το νερό που λαμβάνουμε είναι νερό γεωτρήσεων. Αυτό είναι σαφές. Ρωτούν πολλοί τι πρέπει να κάνουμε με αυτό το νερό. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί δεν διευκρινίζεται πως δίνεται αυτό το νερό, από που περνάει, εάν γίνεται χλωρίωση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το νερό αυτό δόθηκε “γρήγορα” σε μια πόλη σε κρίση, μετα από 4 ημέρες χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, και δεν είναι πόσιμο» δήλωσε ο παιδίατρος κ. Χαρίτος σύμφωνα με το gegonota.news.

«Όσοι έχουμε παιδιά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πολλοί συνάνθρωποι μας βρώμικοι και εξαθλιωμένοι, όπως είμαστε όλοι, χρησιμοποίησαν το νερό αυτό για μπάνιο. Αυτό ενέχει ίσκα ιδίως στα μικρά παιδιά τα οποία σε κάθε λούσιμο καταπίνουν νερό. Γονείς, έπλυνα τα πιάτα που είχαν γίνει σωρό, άλλοι το χρησιμοποίησαν για να πλύνουν τα μπιμπερό τα οποία στην συνέχεια έβαλαν για αποστείρωση. Και δυστυχώς, αν και αναμενόμενο, έχουμε ήδη πολλά παιδιά (μέσα σε 24 κιόλας ώρες) με συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας”, δήλωσε ο γιατρός επισημαίνοντας πως ακόμα και εάν το νερό βγαίνει από την βρύση διάφανο δεν σημαίνει απαραίτητα νερό ελεύθερο παθογόνων.

Φοβόμαστε τα παράσιτα, την ηπατίτιδα Α και τον μόλυβδο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα μικρά παιδιά μπορεί να κάνει μέχρι και νευρολογική σημειολογία. Χρησιμοποιήστε το νερό αυτό για το καζανάκι. Όσοι έχετε στην βρύση σας φίλτρο (διπλής ωσμώσεως, με καινούριο ανταλλακτικό) μπορείτε πιθανώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για καθαριότητα του σπιτιού, όπως σφουγγάρισμα με χλωρίνη, πλύσιμο ρούχων κτλ. Μαγειρέψτε για εσάς και τα παιδιά σας με εμφιαλωμένο.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης για μπάνιο ή πλύσιμο πιάτων και ιδίως εάν δεν έχετε φίλτρο, συλλέξτε το και βραστε το πριν την χρήση. Είναι η απολύτως λάθος στιγμή για να πάρετε ρίσκα», τόνισε. ο παιδίατρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ