Κακοκαιρία «Μπάλλος: Κλειστά σχολεία και Δημόσιο στην Αττική – Σε επιφυλακή Εύβοια και Κρήτη

Η κακοκαιρία «Μπάλλος»… χορεύει ολόκληρη τη χώρα. Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Κέρκυρα, Ιθάκη, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος και άλλες περιοχές βρέθηκαν στο… έλεος βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι αλλά και υπόγεια και ημιυπόγεια, αυτοκίνητα «κολλημένα», προβλήματα στην κυκλοφορία, σχολεία που μετατράπηκαν σε λίμνες και έκλεισαν είναι μερικά από τα προβλήματα που βρέθηκαν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα στην Εύβοια, η αγωνία «χτυπά κόκκινο» καθώς ένας  69χρονος άνδρας αγνοείται από χθες με τις έρευνες για τον εντοπισμό του να εξελίσσονται σε θρίλερ.

Σύμφωνα με το evima.gr, o αγνοούμενος βοσκός κάλεσε μόνος του την Πυροσβεστική το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας πως βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Αυτή την ώρα για τον εντοπισμό του βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση, με 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ στο σημείο βρίσκεται και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χαλκίδας.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι όλοι πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή έως το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς θα εκδηλωθούν κάποια καιρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Η Αττική στον… ρυθμό της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές της Αθήνας (Αμπελόκηποι, Περιστέρι, δήμος Υμηττού – Δάφνης) να πέσουν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε ελάχιστες ώρες, προκαλώντας σκηνές χάους ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

κακοκαιρία- Μπάλλος-Αττική

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν στην απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Κηφισό και την παραλιακή από τη 1 π.μ. έως τις 8 π.μ. όμως, λίγο μετά τις 6 το πρωί άνοιξαν και οι δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες λόγω της υποχώρησης της κακοκαιρίας.

κακοκαιρία-Μπάλλος-Αττική

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, οι συρμοί του τραμ αποφασίστηκε να μείνουν έως τις 8 το πρωί στα αμαξοστάσια, ενώ οι γραμμές 1,2 και 3 του μετρό λειτουργούν κανονικά.

κακοκαιρία-Μπάλλος-ΗΣΑΠ

Κλειστά σχολεία λόγω της κακοκαιρίας

Την ίδια ώρα, κλειστά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε:

  • Αττική (όπως και οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας, ΕΠΑΣ, του ΟΑΕΔ)
  • Χαλκιδική
  • Εύβοια
  • Κέρκυρα
  • Σάμο
  • Ικαρία· Ζάκυνθο
  • Κεφαλονιά
  • Ιθάκη
  • στο Δήμο Μεσολογγίου
  • σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας
  • σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου (Δήμοι Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων)
  • στο Δήμο Ανατολικής Μάνης
  • στο Δήμο Μονεμβασίας
  • στο Δήμο Ευρώτα.

Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ

Κλειστοί θα παραμείνουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, λόγω της κακοκαιρίας, όπως και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Μεσολογγίου.

κακοκαιρία-Μπάλλος-Αττική

Χωρίς… Δημόσιο και δικαστήρια λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστές παραμένουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανοιχτές, επίσης, θα παραμείνουν σήμερα όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Αντίθετα, αναστέλλονται για τη σημερινή ημέρα οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Αττικής, με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν σε αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Προαιρετική τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Προαιρετική παραμένει σήμερα η τηλεργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στο λεκανοπέδιο, μολονότι μια τέτοια εξέλιξη «ενθαρρύνεται» από την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς «θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε.κακοκαιρία-Αττική

Ανησυχία για την κακοκαιρία στην Εύβοια

Δίπλα σε ρυάκια, χειμάρρους και ποταμούς και σε γέφυρες, ξενύχτησαν τα δεκάδες πληρώματα της πυροσβεστικής και οι χειριστές των χωματουργικών μηχανημάτων στην βόρεια Εύβοια που ήταν σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας να παρέμβουν, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πλημμύρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρέχει ακατάπαυστα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κρίσιμα θέματα. Οι περιπολίες συνεχίζονται, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν νιώθουν ασφαλείς. Οι έντονες βροχοπτώσεις όμως δεν έχουν εγκαταλείψει την Εύβοια καθώς δοκιμάζετε το νότιο τμήμα του νησιού από χθες το βράδυ.

Η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους, μαζί με τον αγνοούμενο 70χρονο βοσκό που αναζητούν ακόμη οι πυροσβέστες, είναι τα καθοριστικά σημεία που όλη τη νύχτα έκαναν έντονη την αγωνία.

Με το φως της μέρας πλέον ελπίζουν οι 15 πυροσβέστες αλλά και εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του 70χρονου βοσκού στο χωριό στο Τσακαίοι του δήμου Καρύστου ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τον 70χρονο, ο οποίος σε επικοινωνία τους περιέγραψε πως βρισκόταν σε ένα βοσκοτόπι και ότι είναι κυκλωμένος από χείμαρρο που έχει φουσκώσει.

Από νωρίς το απόγευμα της χθεσινής μέρας ήταν συνεχείς οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, αλλά και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι της περιοχής και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και είχε σαν αντικείμενο τον συντονισμό των δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την πιθανή εκδήλωση του φαινομένου.

Τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Εύβοια εντείνονται περισσότερο οι βροχοπτώσεις και συγχρόνως η ετοιμότητα από την πλευρά των αρχών. Στη Νότια Εύβοια, όμως, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οικογένειες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο καθώς τα νερά πλημμύρισαν πάνω από 8 σπίτια. Την ίδια στιγμή στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Στυρέων εντοπίζονται αρκετές ζημιές σε υποδομές καθώς κυρίως η άσφαλτος της παραλιακής ζώνης έχει υποχωρήσει.

Τέλος όπως αποφασίστηκε από χθες για προληπτικούς λόγους να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε όλη την Εύβοια.

Στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Βοιωτία και την Φθιώτιδα βρέχει συνεχώς, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλος» έχει επισκεφθεί αρκετές από τις περιοχές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διανύουμε κρίσιμο 48ωρο και η ετοιμότητα θα συνεχιστεί σε όλους τους νομούς μέχρι την Κυριακή.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη

Με ισχυρές βροχοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας και στην ανατολική Κρήτη, το οποίο κορυφώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα.

Η ένταση του φαινομένου έως και τις πέντε το πρωί ήταν πρωτοφανής, ευτυχώς χωρίς να καταγράφονται – όπως αποτυπώνεται μέχρι και αυτή την ώρα- εκτεταμένα προβλήματα.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία υπήρξαν κλήσεις για κοπές δέντρων από τη σφοδρότητα του φαινομένου, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται Περιφέρεια και Δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν στη διάρκεια της ημέρας. Όπως φαίνεται και στο βίντεο του cretalive.gr, σαρωτικό ήταν το πέρασμα από το Ηράκλειο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ