Κακοκαιρία «ARIEL»: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Live η πορεία της

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «ARIEL» με πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και η Αττική να έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες βροχής από το πρωί της Τετάρτης.

Κάτοικοι αρκετών περιοχών έχουν δεχτεί μήνυμα από το 112, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιδείνωση των φαινομένων τις επόμενες ώρες και κυρίως από το βράδυ.

Ειδικότερα, μήνυμα που εφιστά την προσοχή και ζητά να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εστάλη στους κατοίκους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας, Θεσσαλίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς.

Οι συστάσεις Πολιτικής Προστασίας

  • Περιορίζουμε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες.
  • Ασφαλίζουμε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν.
  • Δεν διασχίζουμε πεζοί ή με όχημα χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.
  • Σε περίπτωση χειμάρρων μετακινούμαστε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Ακόμα, τέσσερις πτήσεις δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και προσγειώθηκαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Live η εικόνα της κακοκαιρίας

Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σκόπελο

Με απόφαση του Δημάρχου Σκοπέλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σκοπέλου για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση πάρθηκε καθώς η περιοχή πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) τα οποία θα συνεχιστούν έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης και θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και η αποφυγή ατυχημάτων.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL”, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που κινήθηκε από τα νότια της Ιταλίας επηρεάζει τη χώρα μας προκαλώντας έντονα φαινόμενα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι τα μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και οι κατά διαστήματα θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).
  • Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την κακοκαιρία Άριελ.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Βροχές, καταιγίδες, ακόμα και χιόνια

Προσοχή σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Αττική

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, αναμένεται νέος γύρος ισχυρών και πολύωρων βροχών τη νύχτα ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών. Προσοχή απόψε (Τετάρτη 30/11) στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική. Στο λεκανοπέδιο έχει ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βροχοπτώσεων με το φαινόμενο στην Αττική να κορυφώνεται τις νυχτερινές ώρες, γύρω στις 2 τα ξημερώματα και θα κρατήσει μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Προσοχή τη νύχτα και στην Ανατολική Θεσσαλία, κυρίως σε Λάρισα, Μαγνησία και κεντρική Μακεδονία. Σε μεγάλη επιφυλακή σε Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ