Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλος χτύπησε το Νέο Ηράκλειο; – Δείτε τον ΧΑΡΤΗ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ένας ανεμοστρόβιλος να έπληξε το Νέο Ηράκλειο, όπου και σημειώθηκαν οι πιο σοβαρές καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου, σύμφωνα με την εκτίμηση του meteo.gr. Ένα άλλο σενάριο είναι αυτό της πολύ τοπικής επίδρασης έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Παρότι οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, επισημαίνεται.

Διαβάστε τι έγραψε το meteo.gr:

“Λίγο πριν τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, ισχυρές καταιγίδες ξεκίνησαν να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής κατά το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου με κίνηση ανατολικά-βορειοανατολικά. Το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σε όλο το λεκανοπέδιο.

Στις 06:20 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι μικρής διάρκειας που δυστυχώς όμως η έντασή τους δεν καταγράφηκε λόγω έλλειψης μετεωρολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή. Η περιορισμένη έκταση των ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών) δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας στο Νέο Ηράκλειο. Μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου.

• Έχουν εκδηλωθεί ανεμοστρόβιλοι στο παρελθόν στην Αττική;

Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Από το 2000 έχουμε καταγράψει περίπου 24 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες (Χάρτης), με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ