Καιρός: Τσουχτερό κρύο και χιόνια έφερε η ψυχρή εισβολή – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη, πού χρειάζονται αλυσίδες

Τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια έχει φέρει η πρώτη ψυχρή εισβολή, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας. Χιόνια έχουν πέσει ακόμη και στην Πάρνηθα, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο (Τετάρτη 10/1) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της κακοκαιρίας.

Στην Αττική η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, ενώ, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece, ήδη στην Πάρνηθα έχει σχηματιστεί ένα λευκό πέπλο χιονιού, καθώς χιονίζει από το μεσημέρι της Τρίτης. Μάλιστα, γίνεται έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις στην περιοχή, καθώς δεν έχουν περάσει ακόμα τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν τον δρόμο.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η Τροχαία αποφάσισε την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στην περιοχή των Αχαρνών.

Εδώ και κάποιες ώρες χιονίζει στη Φθιώτιδα, στα ορεινά της Θεσσαλίας, στη Θεσσαλονίκη, στη Φλώρινα, την Πέλλα, την Πτολεμαΐδα, στα ορεινά της Ηπείρου, στην Εύβοια, αλλά και στην Σαμοθράκη, όπου εκδηλώθηκε χιονοθύελλα.

Η χώρα της Σαμοθράκης έχει ντυθεί στα λευκά, όπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece.

Ο δήμαρχος της Σαμοθράκης πήρε την απόφαση να μην λειτουργήσουν και αύριο τα σχολεία του νησιού, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο ακριτικό νησί.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας είπε αρχικά πως «σύμφωνα με την καιρική πρόγνωση αναμέναμε χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες μετά το μεσημέρι και κυρίως στα ορεινά. Από τις 8.30 το πρωί όμως ο καιρός άρχισε να “αγριεύει”» και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «εκτιμώντας ότι με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες -χιονόπτωση και χαμηλή θερμοκρασία- από αύριο το πρωί θα υπάρχει ολισθηρότητα στο οδικό δίκτυο, αποφασίστηκε η μη λειτουργία των σχολείων για δύο ημέρες πρωτίστως για λόγους ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών και επίσης για να ετοιμαστεί η τηλεκπαίδευση από τους διευθυντές ώστε να μη χαθούν περισσότερες ημέρες μαθημάτων».

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη

Πέρα από την Σαμοθράκη, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ορισμένες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε άλλες το κουδούνι θα κτυπήσει με μια ώρα καθυστέρηση.

Πιο συγκεκριμένα στην ΠΕ Φλώρινας και στους δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Στον Δήμο Πρεσπών τα σχολεία θα λειτουργήσουν από τις 9.15 το πρωί. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Στην ΠΕ Κοζάνης και στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στις 09:15.

Επίσης, στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ η λήξη των μαθημάτων για τον δήμο Εορδαίας θα γίνει στις 19:15 ενώ για τον δήμο Κοζάνης στις 20.00. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και στους δύο δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στη Θεσσαλονίκη, αύριο Τετάρτη (10/01) θα παραμείνουν κλειστά τα συστεγαζόμενα 2ο νηπιαγωγείο και 4ο δημοτικό σχολεία της Πυλαίας.

Την αναστολή τριών σχολικών μονάδων της Λάρισας λόγω έκτακτης βλάβης στο σύστημα θέρμανσης αποφάσισε με σχετικές ανακοινώσεις ο Δήμος Λαρισαίων. Ειδικότερα, πρόκειται για τα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας και ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ Δήμου Λαρισαίων.  Η αναστολή λειτουργίας ισχύει μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Κλειστό θα παραμείνει και το Δημοτικό σχολείο Βαθέος Αυλίδας λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης. Κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, διακόπτεται προσωρινά για αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου Βαθέος Αυλίδας, λόγω προγραμματισμένης διακοπής ηλεκτροδότησης στην ευρύτερη περιοχή, για την υλοποίηση εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Xειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στην Κεντρική Μακεδονία, όπου κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στη Θεσσαλονίκη, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη Αγίου Βασιλείου, λόγω χιονόπτωσης το απόγευμα της Τρίτης.

Εξάλλου, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εγνατία Οδό, στο νομό Ημαθίας, στο οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας και στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Πιερίας.

Στη δυτική Μακεδονία η κίνηση των οχημάτων τόσο στην Εγνατία οδό από Κοζάνη έως Ιωάννινα όσο και στους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη – Τελωνείο Νίκης (Φλώρινα) η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της αστυνομίας, χρειάζονται αλυσίδες η ελαστικά χιονιού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), καθώς και στο ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Νεστορίου.

Στην ΠΕ Φλώρινας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει την Φλώρινα με τις κοινότητες Άνω Κλεινές και Ακρίτας. Επίσης χρειάζονται αλυσίδες στο δρόμο προς την Κοινότητα του Νυμφαίου.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Δύο ψυχρές εισβολές αυτή την εβδομάδα

Δύο ψυχρές εισβολές φέρνουν τον χειμώνα στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, αλλά η επιδείνωση του καιρού φαίνεται πως θα είναι πρόσκαιρη καθώς η θερμοκρασία θα πάρει ξανά την ανιούσα από την επόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο χειμώνας έρχεται από τα βόρεια, ενώ η πιο κρύα ημέρα θα είναι το Σάββατο καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει «βουτιά», ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Πάντως, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει ότι οι δύο ψυχρές εισβολές αυτής της εβδομάδας θα είναι πρόσκαιρες και αναμένονται «θερμές αντιστάσεις».

«Πρόσκαιρες θα είναι οι δύο ψυχρές εισβολές αυτής της εβδομάδος, Τρίτη-Τετάρτη και η άλλη το Σάββατο, καθώς από βδομάδα -από την ερχόμενη Τρίτη και μετά- η θερμοκρασία ανεβαίνει πρώτα στα δυτικά και ακολούθως και στην υπόλοιπη χώρα», τονίζει ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του στα social media.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, την Τετάρτη με πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία, και θα κυμαίνεται για πρώτη φορά μετά από 20 ημέρες σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά.

Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία Πέμπτη και Παρασκευή, θα βρέξει όμως σε Πελοπόννησο και νότιο Αιγαίο. Το Σάββατο θα είναι η πιο κρύα ημέρα, καθώς νέες ακόμα πιο ψυχρές αέριες μάζες θα έρθουν στην χώρα μας. Από Δευτέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά, και πολύ πιθανόν άλλες τόσο κρύες ημέρες να μην έρθουν έως το τέλος Γενάρη.

Δεν αποκλείονται χιόνια στην Αττική το Σαββατοκύριακο 

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανάφερε στην πρόγνωσή του πώς από την Παρασκευή ένα νέο πολικό κύμα θα απασχολήσει την επικράτεια, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα δούμε πολύ κρύο σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με παγετό στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

«Δεν αποκλείεται Σάββατο και Κυριακή να δούμε να χιονίζει και στην Αττική ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Στα βόρεια προάστια είναι αυξημένες οι πιθανότητες, ακόμη και στο κέντρο της πόλης να δούμε κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Για χιονόστρωση δεν φαίνεται ακόμα για το κέντρο, για τα βόρεια προάστια όμως δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και χιονόστρωση».

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), για σήμερα Τρίτη 09-01-2024 προβλέπονται τοπικές βροχές πιθανόν κατά τόπους έντονες μέχρι αργά το απόγευμα στο νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες και την Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στη Θράκη και πρόσκαιρα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως Λήμνο – Σαμοθράκη) καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Τη νύχτα τα φαινόμενα στα βόρεια θα παρουσιάσουν ύφεση. Στα δυτικά, πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα νότια μέχρι τις απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο νομό Μαγνησίας, τις Σποράδες και την Εύβοια πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα μέχρι αργά το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, στη Θράκη και πρόσκαιρα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως Λήμνο – Σαμοθράκη) καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Τη νύχτα τα φαινόμενα στα βόρεια θα παρουσιάσουν ύφεση.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα φτάσει τους 12 με 14 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη 10-01-2024

Στα δυτικά τοπικές νεφώσεις και στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα στη Θράκη, στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές του νομού Μαγνησίας. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 05 με 07 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 10 με 12 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για την Πέμπτη 11-01-2024

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Από το μεσημέρι στη δυτική χώρα και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και στη δυτική Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια και τα κεντρικά τους 7 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή 12-01-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 3 με 5, με βαθμιαία ενίσχυση στα 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για το Σάββατο 13-01-2024

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί στα νότια θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Η πρόγνωση για την Κυριακή 14-01-2024

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τις πρωινές ώρες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις και από το μεσημέρι βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα δυτικά. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ