Καιρός: Ραγδαία αλλαγή του σκηνικού τις επόμενες ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού «άγγιξε» τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα

Καιρός

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και το καλοκαιρινό σκηνικό που επικράτησε σήμερα σε όλη την επικράτεια, τις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο το μεσημέρι του Σαββάτου, προειδοποιώντας για την επιδείνωση του καιρού την Κυριακή (25-5-2025) στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια από νωρίς το απόγευμα και μέχρι και το βράδυ.

β. Στην κεντρική Μακεδονία από νωρίς το απόγευμα και μέχρι αργά τη νύχτα.

γ. Στις Σποράδες τις βραδινές – νυχτερινές ώρες.

δ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (26-5-2025).

Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (oldportal.emy.gr), από τη Γενική Πρόγνωση του καιρού.

Άγγιξε τους 40 βαθμούς το θερμόμετρο στην Κρήτη

Στην Κρήτη, το σκηνικό του καιρού σήμερα ήταν άκρως καλοκαιρινό με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά το Σάββατο 24/05, όπως παρουσιάζεται στη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του παρακάτω Χάρτη, όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, 241 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 30 °C.

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο ΕΛΜΕΠΑ του Ηρακλείου, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 39,6 βαθμούς Κελσίου.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα, Σάββατο 24 Μαΐου 2025, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Κυριακή (25-05-2025) στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1.  Στη Στερεά, τη Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια από νωρίς το απόγευμα και μέχρι και το βράδυ.
  2.  Στην κεντρική Μακεδονία από νωρίς το απόγευμα και μέχρι αργά τη νύχτα.
  3.  Στις Σποράδες τις βραδινές – νυχτερινές ώρες.
  4.  Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (26-05-2025).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr, (www.oldportal.emy.gr)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Exit mobile version