Καιρός: Οι 8 περιοχές που «βούλιαξαν» από την βροχή – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από το βράδυ της Κυριακής (25/2), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Μία δορυφορική εικόνα που αποτυπώνει την κακοκαιρία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Είναι ενδεικτικό, ότι σήμερα (Δευτέρα 26/2), στις Ράχες Ικαρίας έπεσαν 127 χιλιοστά βροχής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους ήταν ισχυρές, προκάλεσε η διέλευση βαρομετρικού χαμηλού από τη χώρα, κατά το διήμερο Κυριακής 25 – Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2024.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 25/02 έως τη απόγευμα της Δευτέρας 26/02 στις Ράχες Ικαρίας έπεσαν 127 χιλιοστά βροχής, στο Κρυονέρι Κορινθίας 80 χιλιοστά και στη Σαμαριά – Ξυλόκαστρο (έως το πρωί της Δευτέρας 26/02) 74 χιλιοστά.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα της Δευτέρας 26/02:

Το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκμεταλλεύεται όλα τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτει για την πρόγνωση και παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων.

Μεταξύ αυτών είναι τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, του συστήματος καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» και κατάλληλοι αλγόριθμοι επεξεργασίας αυτών. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού από το πρωί της Κυριακής 25/02 έως το μεσημέρι της Δευτέρας 26/02 μέσα από επεξεργασμένες εικόνες υπερύθρου του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-10. Με κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται τα υψηλότερα και ψυχρότερα νέφη. Στο ίδιο βίντεο σημειώνονται (με κίτρινα x) οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα «ΖΕΥΣ».

Το νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (26/2) επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Όπως επισημαίνεται, περιορίζονται βαθμιαία σήμερα Δευτέρα (26-2-2024) τα έντονα φαινόμενα στην ανατολική νησιωτική χώρα, επηρεάζοντας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και από αύριο το πρωί θα εξασθενήσουν.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Τη Δευτέρα (26-02-24) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα), τις ανατολικές Κυκλάδες, την Ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (27-02-24) τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι το πρωί στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ