Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό από το βράδυ με καταιγίδες και ισχυρούς νοτιάδες στα δυτικά – Πώς θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία το τριήμερο

καιρός βροχή κακοκαιρία Αθήνα

Εμφανώς βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σήμερα Πέμπτη 19/02, ωστόσο μια νέα κακοκαιρία είναι προ των πυλών, με τις πρώτες βροχές να κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά και τα φαινόμενα να επεκτείνονται σταδιακά έως και την Κυριακή σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, προβλέπονται σταδιακά από το μεσημέρι να σημειωθούν στη Δυτική Ελλάδα καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενισχυμένοι νοτιάδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά ενώ δεν θα λείψει και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο καιρός σήμερα Πέμπτη θα είναι γενικά αίθριος, με θερμοκρασίες ως 17 και 14 βαθμούς αντίστοιχα.

Νέα επιδείνωση σε ολόκληρη τη χώρα από αύριο

Μεταβολή του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων Θοδωρή Κολυδά και Γιώργου Τσατραφύλλια. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της επικράτειας έως και το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή προβλέπεται σταδιακή βελτίωση.

Η επιδείνωση θα κορυφωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, με ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα ανατολικά, ενώ από την Κυριακή τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 15 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 17 και τοπικά στα δυτικά και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Η εικόνα του καιρού αλλάζει την Καθαρά Δευτέρα, στις περισσότερες περιοχές. Προβλέπεται γενικά αίθριος ουρανός με λίγες τοπικές νεφώσεις το πρωί σε ανατολικά και νότια, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, διατηρώντας ιδανικές συνθήκες για το πέταγμα του χαρταετού. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά, επιτρέποντας στους εκδρομείς να γιορτάσουν τα Κούλουμα με πιο ήπιες καιρικές συνθήκες.

Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του, επισημαίνει ότι σήμερα Πέμπτη θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα, ωστόσο από το απόγευμα θα ξεκινήσουν βροχές από τα βορειοδυτικά, οι οποίες την Παρασκευή θα επηρεάσουν σταδιακά μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Την Παρασκευή αναμένονται και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ το Σάββατο τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια, με καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και τοπικά θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους 7 με 8 και πιθανόν 9 μποφόρ.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα σταματήσουν προοδευτικά και θα περιοριστούν στα νότια. Η Καθαρά Δευτέρα θα κυλήσει με σχεδόν αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση στους 13 με 14 βαθμούς, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά, με μέση τιμή περί τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Τσατραφύλλιας: Ψυχρό μέτωπο «χωρίζει στα δύο» το τριήμερο

Ένα ψυχρό μέτωπο θα «χωρίσει στα δύο το τριήμερο της Αποκριάς», αναφέρει στην πρόγνωση του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Μέχρι σήμερα Πέμπτη η χώρα θα βρίσκεται σε καιρική ηρεμία, με τους ανέμους να εξασθενούν και την ηλιοφάνεια να επικρατεί. Από την Παρασκευή έως και το Σάββατο, όμως, το ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά, φέρνοντας βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας.

Την Παρασκευή το πρωί θα ξεκινήσουν βροχές στα δυτικά και γρήγορα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Το Σάββατο τα περισσότερα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά ηπειρωτικά, με εξασθένηση έως το βράδυ. Περισσότερες βροχές αναμένονται στη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, την Εύβοια, τις Σποράδες και το ανατολικό Αιγαίο.

Για την Αττική προβλέπονται βροχές την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο απόγευμα-βράδυ. Οι άνεμοι την Παρασκευή θα είναι νοτιάδες έως 8 μποφόρ στα πελάγη, με εξασθένηση στο Ιόνιο από το μεσημέρι, ενώ το Σάββατο θα επικρατήσουν βοριάδες έως 8 μποφόρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και έως 7 στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15-16 βαθμούς.

Την Κυριακή της Αποκριάς προβλέπεται βελτιωμένος καιρός, χωρίς προβλήματα για τις παρελάσεις σε Πάτρα, Ξάνθη και Γαλαξίδι, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου θα επικρατήσει αστάθεια και στο Ρέθυμνο αναμένονται ασθενείς βροχές. Οι βοριάδες θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 στο Ιόνιο. Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, με βοριάδες έως 8 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και άνοδο της θερμοκρασίας.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, στα δυτικά όμως γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το μεσημέρι αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές που τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 15 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 17 και τοπικά στα δυτικά και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-02-2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-02-2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22-02-2026

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-02-2026

Exit mobile version