Καύσωνας «Κλέων»: Ξεπέρασε τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος στη Νότια Κρήτη – Οι 8 περιοχές που «έβρασαν»

Σε καμίνι έχουν μετατρέψει την χώρα οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει ο καύσωνας «Κλέων». Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με τους πολίτες να αναζητούν μία ανάσα δροσιάς στις κοντινές τους παραλίες. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν ευνοούν το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.

Καύσωνας «Κλέων»: Πέντε περιστατικά θερμοπληξίας στην Αττική

Και σήμερα (Σάββατο 15/7) επικράτησαν συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Όπως επισημαίνεται, 33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 7 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας «Κλέων»: Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και μέλος της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, από χθες αλλά και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση αυτού του κύματος καύσωνα.

Ο καύσωνας «Κλέων» από ψηλά με θερμικές κάμερες – Πού έφτασε τους 104 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι ο τύπος καιρού που επικρατεί ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο είναι «το hot dry windy». «Ουσιαστικά έχουμε τον συνδυασμό θερμού – ξηρού καιρού μαζί με τον άνεμο. Δεν επιμένω πάρα πολύ στον άνεμο γιατί θυμηθείτε ότι το 2021 είχαμε τις μεγάλες φωτιές με ασθενείς ανέμους. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να έχουμε άνεμο. Ωστόσο όταν έχουμε και τον άνεμο είναι ακόμη πιο επιβαρυμένο το πυρομετεωρολογικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ξανά «καμίνι» η χώρα από την Πέμπτη

Το μεσημέρι του Σαββάτου η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Δευτέρα (10-07-2023).

Όπως επισημαίνεται, από την Κυριακή (16-07-2023) έως και την Τετάρτη (19-07-2023) θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Παράλληλα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και οι άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Αναλυτικά:

  1. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  1. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
  • Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
  • στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  1. Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  1. Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ