«Καμπανάκι» Λέκκα για τις δασικές πυρκαγιές: Φοβάμαι ότι το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει

Για τις δασικές πυρκαγιές και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου. Ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά σχολίασε πως οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είπε.

Δερβενοχώρια: Τρία Chinook επιχειρούν από νωρίς στο μέτωπο της φωτιάς – ΒΙΝΤΕΟ

«Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί», είπε αρχικά.

Φωτιά στην Σαρωνίδα: Τεράστιες φλόγες, πανικός και ουρλιαχτά – Τρομακτικό ΒΙΝΤΕΟ

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ο κ. Λέκκας είπε πως όλες οι ενέργειές θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, με τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ».

Φωτιά στην Δυτική Αττική: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή που οι φλόγες «έζωσαν» την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

Η ανάλυση Λέκκα για τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών

«Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα.

Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται», ανέφερε σε ανάλυσή του ο Ευθύμης Λέκκας.

Αναλυτικά ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Είναι προφανές ότι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον ελληνικό χώρο είναι σημαντικότατες.

Εκείνο όμως που είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε είναι οι επιπτώσεις στο περιβαλλοντικό επίπεδο, επιπτώσεις που ίσως αφήσουν το αποτύπωμά τους για πάντα, συμβάλλοντας έτσι στην αυτοτροφοδότηση ανατροφοδότηση μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας, που συγκροτεί την κλιματική κρίση, που εμφανώς βιώνουμε, όχι μόνο εδώ στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συνολικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές αντιστοιχίζονται με επιπτώσεις στην πανίδα, στη χλωρίδα, στον αέρα, στο έδαφος, στο υπέδαφος, στο υδάτινο στοιχείο, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά, όλα δηλαδή τα κύρια συστήματα που συνιστούν την έννοια ”Περιβάλλον”.

Καθένα σύστημα από τα ανωτέρω, τα οποία περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό υποσυστημάτων, καταστρέφεται ή υποβαθμίζεται σημαντικά, διαδικασία που έχει αναλυθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια από τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους, όπως της Γεωλογίας, της Κλιματολογίας, της Δασολογίας, της Βιολογίας, της Γεωπονίας, της Φυσικής, της Χημείας, της Περιβαλλοντικής Μηχανικής και άλλων, επιστήμες οι οποίες έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, ειδικά πάνω στα θέματα διαχείρισης του Περιβάλλοντος, σε προκαταστροφικό, συνκαταστροφικό και μετακαταστροφικό επίπεδο.

Η διαχείριση των δασών, η ρύπανση του αέρα, η μόλυνση των υδάτων, η πρόβλεψη εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς, οι αλλοιώσεις στο έδαφος, ο κατολισθητικός κίνδυνος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, η αντιμετώπιση της διάβρωσης, ο επανασχεδιασμός των υποδομών και των κρίσιμων δικτύων, η πορεία αναγέννησης του δάσους, η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του υδάτινου στοιχείου, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συγκροτούν τα επιστημονικά πεδία, που διερευνώνται με ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας από τους Έλληνες επιστήμονες.

Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0.5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα. Μία δασική πυρκαγιά αυξάνει κατά 7 φορές τον κίνδυνο πλημμυρών, κατά 4 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους και κατά 3 φορές τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ όλα αυτά συντελούν στην προέλαση της ερημοποίησης και βέβαια στην περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένας φαύλος δηλαδή κύκλος, του οποίου η ταχύτητα εξέλιξης συνεχώς αυξάνεται».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ