Εικόνες από το κοντινό μέλλον: Ελληνικά F-16 με F-35 – ΦΩΤΟ

Ελληνικά F-16 πετούσαν επί 4 ημέρες πλάι- πλάι με F-35. Μια εικόνα που θα πρέπει να αρχίσουν όλοι να συνηθίζουν αφού η Ελλάδα μπαίνει στο κλαμπ των ισχυρών με τα μαχητικά 5ης γενιάς.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η παραλαβή των εκσυγχρονισμένων F-16 κατηγορίας Viper (σ.σ. αυτά τα πακέτα αναβάθμισης που θέλει να πάρει και η Τουρκία) βαίνει με πολύ καλούς ρυθμούς και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και τα Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε ράγες υλοποίησης το πρόγραμμα προμήθειας 20+20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, με τις επιτροπές του Κογκρέσου να έχουν εγκρίνει την πώλησή τους μαζί με όλα τα πακέτα υποστήριξης στην Ελλάδα. Τεχνικά, αναμένεται η επίσημη επιστολή από το Srate Department που θα εκκινήσει και τις σχετικές διαδικασίες.

Έτσι, ακόμη κι όταν η Τουρκία παραλάβει τα πρώτα αναβαθμισμένα της μαχητικά η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τροχιά παραλαβής των F-35, έχοντας ετοιμοπόλεμες τουλάχιστον 3 μοίρες με F-16 Viper και βέβαια τα Rafale.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η Άσκηση του ΝΑΤΟ Neptune Strike 23-2 στην οποία όπως γράψαμε στο enikos.gr συμμετείχε και το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο του κόσμου USS GERALD FORD.

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε ελληνικά μαχητικά F-16 να πετούν μαζί με F-35 φτερό – φτερό.

Η Neptune Strike, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 14 Ιουλίου, έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, του Ιονίου Πελάγους και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων, καθώς και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) του ΝΑΤΟ, υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO –  STRIKFORNATO).

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή στην «NEPTUNE STRIKE 23-2» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, και αποτελεί συνέχεια της «NEPTUNE STRIKE 23-1» συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Η Δράση υλοποιήθηκε από τη Δευτέρα 10 έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου και αποσκοπούσε στην διεξαγωγή και τον έλεγχο των διαδικασιών ομαλής μεταβίβασης αρμοδιοτήτων (Transfer of Authority – ToA) από τον Διοικητή της US European Command (USEUCOM) στον Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), και εν συνεχεία στον Διοικητή της STRIKFORNATO του Carrier Strike Group 12 (CSG-12), στο οποίο υπάγεται το Αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) των ΗΠΑ με τα οργανικά του Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην «NEPTUNE STRIKE 23-2» με το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των Α/Φ στις περιοχές των ασκήσεων, με 10 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16, με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΛΗΜΝΟΣ, καθώς και με 1 Αξιωματικό επιτελή στο επιτελείο διεξαγωγής της Δράσης.

Συνολικά και κατά τη διάρκειά της, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
  • Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
  • Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ