Ηράκλειο: Έτσι “τσάκωσε” η ΕΛ.ΑΣ τον φαρμακοποιό που έβγαζε ψευδείς βεβαιώσεις για rapid test

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου θα εκδικαστεί την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η υπόθεση του 59χρονου φαρμακοποιού που φέρεται να εξέδιδε εικονικά πιστοποιητικά αρνητικών rapid test έναντι αμοιβής σε ενδιαφερόμενους, χωρίς πρώτα να έχει προβεί στην απαραίτητη δειγματοληψία.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός αυτού, ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός διώκεται και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive.gr, εντύπωση προκαλεί η “παγίδα” που έστησε στον φαρμακοποιό η ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός πήγε περίπου στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης στο συγκεκριμένο φαρμακείο, προσποιούμενος τον πελάτη. Στο μεταξύ, οι συνάδελφοί του περίμεναν διακριτικά σε κοντινή απόσταση.

Ο “πελάτης” φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, στον φαρμακοποιό ότι πρόκειται να ξεκινήσει σε μια νέα δουλειά και χρειάζεται βεβαίωση αρνητικού rapid test. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε λήψη ρινοφαρυγγικού ή άλλου επιχρίσματος.

Μάλιστα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, όταν του ζητήθηκε από τον φαρμακοποιό ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ώστε να προχωρήσει στην καταχώρηση στο σύστημα, έδωσε – όπως είχε σχεδιαστεί – τα στοιχεία άλλου ατόμου, ανεμβολίαστου.

Ακόμη, ο “πελάτης” είχε μαζί του δύο προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ένα των 10 ευρώ κι ένα των 20 ευρώ. Ο φαρμακοποιός φέρεται να ξεκίνησε άμεσα την σχετική διαδικασία καταχώρησης των στοιχείων του αστυνομικού στην εφαρμογή.

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός ρώτησε για το χρηματικό αντίτιμο και τότε ο φαρμακοποιός του απάντησε 7 ευρώ. Τότε, ο “πελάτης” πλήρωσε με το προσημειωμένο 10ευρω για να λάβει τρία ευρώ ρέστα.

Όταν ο αστυνομικός κατάλαβε ότι η διαδικασία στην εφαρμογή έχει ολοκληρωθεί, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για να προχωρήσουν στην σύλληψη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του εν λόγω αστυνομικού, ο φαρμακοποιός  προέβαινε στην συγκεκριμένη διαδικασία συστηματικά, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη συμπεριφορά του, την ετοιμότητα και την ευκολία με την οποία προχώρησε στην καταχώρηση, χωρίς να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς.

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός, ο 59χρονος δεν έλεγξε ούτε αν το ΑΜΚΑ που έδωσε ο “πελάτης” ταυτοποιείται με το πρόσωπο που είχε μπροστά του.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται ο 59χρονος φαρμακοποιός

Το ζήτημα απασχόλησε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Ηρακλείου που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανακοινώθηκε:

” Επειδή, η σύμφωνα με την καταγγελία, ενέργεια ψευδούς καταχώρισης, συνιστά βαρύ αντιδεοντολογικό, ηθικό, αντιεπιστημονικό και πιθανόν ποινικό παράπτωμα και επειδή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:

– Την παραπομπή του συναδέλφου, εφόσον ευσταθεί η καταγγελία, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.
– Να απευθυνθεί στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και να ζητήσει  την συνεργασία της,  για την διενέργεια ελέγχων στα φαρμακεία, όσον αφορά την ορθή διενέργεια των Rapid Tests.
– Την διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο φαρμακοποιών για την ορθή τήρηση της διαδικασίας των Rapid Tests.
O Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, καταδικάζει σε κάθε περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων υγειονομικών φαρμακοποιών, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είναι πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ