Ηράκλειο: Η εκτίμηση του Άκη Τσελέντη για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ

Έναν νεκρό, τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, το πρωί της Δευτέρας. Ο Άκης Τσελέντης προχώρησε στην πρώτη εκτίμηση για το, εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφέρει σε δήλωσή του ότι ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από το οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ.

“Δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ”, είπε ο Άκης Τσελέντης, ο οποίος εκτίμησε παράλληλα ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 10 χλμ- θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, γι’ αυτό κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Άκης Τσελέντης: Τι είχε γράψει πριν από τρεις ημέρες

Ο  Άκης Τσελέντης, τρεις μέρες πριν από τον μεγάλο σεισμό στο Ηράκλειο, είχε προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό και προέτρεπε τους κατοίκους να αποφύγουν τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

“Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια όπως σας έχω πει” είχε γράψει ο Άκης Τσελέντης, με τη σεισμική δόνηση των 3,7 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι.

“Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.
Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος” ανέφερε στην ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών.
“Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.
Είμαι σε επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με τον δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγετε τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια όπως σας έχω πει” είχε τονίσει ο κ. Τσελέντης.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ