Ηράκλειο: Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον λιμενικό – Η ανώνυμη καταγγελία, η έρευνα των «αδιάφθορων» και τα τσιγάρα

Προθεσμία να απολογηθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής (9/2), ζήτησε και έλαβε ο λιμενικός ο οποίος συνελήφθη χθες στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε βάρος του λιμενικού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και λαθρεμπορία.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, πρόκειται για ένα βαρύ κατηγορητήριο και η σε βάρος του δικογραφία «βασίζεται σε άρση απορρήτου επικοινωνιών επί δίμηνο».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, που εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, κατηγορείται ότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή τσιγάρα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον εννέα ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών.

Οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψή του, ύστερα από έρευνα των «αδιάφθορων» και αφού είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Λιμενικός εκμεταλλευόμενος την θέση του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 594 πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ένα κινητό τηλέφωνο. Από την έρευνα που έχει γίνει έως τώρα, έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε επτά περιπτώσεις από τον Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη πρωινές ώρες χθες, Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα -9- ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω Αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση του Αξιωματικού.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Λιμενοσταθμάρχης και παρόλο που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε/παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -594- πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και -1- κινητό τηλέφωνο.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε -7- περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ