Ιπποκράτειος Πολιτεία, Κατσιμίδι, Αφίδνες: Το πριν και το μετά – Η προειδοποίηση των πυροσβεστών το 2018 – ΒΙΝΤΕΟ

“Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή εδώ θα έχουμε δασική πυρκαγιά”. Τα λόγια του Υποδιοικητή 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλη Βαθρακογιάννη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιπποκράτειου Πολιτείας πριν από τρία χρόνια είναι μαχαιριά στην καρδιά σήμερα, μετά την καταστροφική φωτιά στην Αττική

Στις 30 Ιουλίου του 2018 η ομάδα Up Stories παρουσίασε το βίντεο με τίτλο “Ιπποκράτειος Πολιτεία SOS. Το Μάτι της Πάρνηθας” . Τότε, είχε γίνει εκτενής έρευνα για τους κινδύνους που κρύβει η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας. Όπως σημειώνει η ομάδα, στο πλαίσιο της έρευνάς της, είχε βρει μέσω του Google Earth τους δεκάδες δρόμους που οδηγούν σε αδιέξοδα.

“Και αφού ορθά το Κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την τραγωδία στο Μάτι. είχαν αποφασίσει πως από εδώ και στο εξής προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις θα δίνετε στην ανθρώπινη ζωή και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα γίνεται είναι η εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν από τους πολίτες θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει και σε μια σειρά επιπλέον ενεργειών τόσο για την προστασία των δασών όσο και των ζώων που ζουν σε αυτά. Όπως για παράδειγμα τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τη σηματοδότηση των περιοχών προκειμένου να γνωρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα μέσα διάσωσης και πυρόσβεσης πως να κινηθούν. Πού έχει αδιέξοδα, πού είναι οι έξοδοι από τους οικισμούς, προς τα πού είναι η Εθνική Οδός, προς τα πού είναι η Βαρυμπόμπη (δεν γνωρίζουν όλοι την περιοχή καλά και οι επισκέπτες καθημερινά είναι εκατοντάδες). Θα έπρεπε στους μικρούς και στενούς αδιεξόδους δρόμους να έχουν φροντίσει στο τέλος τους να υπάρχει το κατάλληλο άπλωμα, προκειμένου εάν μπει ένα πυροσβεστικό όχημα να μπορεί να κάνει επιτόπου αναστροφή και να διαφύγει και πολλά ακόμη μέτρα που εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να αναφέρουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν αγκαλιασμένα σπίτια και πεύκα και εμείς να τα παρατηρούμε δίχως να φροντίζουμε να δώσουμε μια λύση” αναφέρει η ομάδα UpStories που αφιερώνει το βίντεο το οποίο δημιούργησε στον εθελοντή δασοπυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

“Αντίο φίλε” αναφέρεται στο τέλος του βίντεο για τον άτυχο 38χρονο, ο οποίος ήταν συνεργάτης της ομάδας Up Stories.

Ποιος ήταν ο 38χρονος που έχασε τη ζωή του

“Ο καλός μας φίλος, στενός συνεργάτης και πάντα γελαστός Βασίλης Φιλώρας έσπευσε εθελοντής για τη διάσωση περιουσιών και η κατάρρευση της καλωδίωσης της κολόνας του ηλεκτρικού ρεύματος του στέρησε την ζωή. Ο Βασίλης Φιλώρας ήταν μόλις 38 ετών. Πατέρας 2 παιδιών και ένας ένας επιτυχημένος επαγγελματίας. Κορυφαίος τεχνικός στο χώρο των drone και εξειδικευμένος χειριστής και εκπαιδευτής. Ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής και πάντα φιλότιμος έσπευσε σε βοήθεια μαζί με άλλους φίλους του για απεγκλωβισμό ανθρώπων στην περιοχή, όπου μόλις είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση ηλικιωμένων, παιδιών και ζώων. Έπεσε όμως σε παγίδα θανάτου στον λαβύρινθο της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Βαρύ συρμάτινο καλώδιο αποκολλήθηκε από κολόνα ηλεκτροδότησης και τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον θώρακα. Διακομίστηκε χωρίς αισθήσεις στο ΚΑΤ. Εκεί για 70 λεπτά έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες ανάνηψης αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθει στη ζωή. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ καλέ μας φίλε” σημειώνουν στο συγκινητικό τους μήνυμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ