Φωτιά στην Αττική: Συναγερμός για μέτωπο στην Πάρνηθα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Φόβοι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα, ωστόσο εξακολουθούν να τη θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα. Κι αυτό, γιατί από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, τα πράγματα μπορούν να γίνουν ξανά ανεξέλεγκτα.

Η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων επικεντρώνονται στο να μην δημιουργηθεί ξανά ενιαίο μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Όπως λένε οι πυροσβέστες η πυρκαγιά, που πλέον έχει πάρει η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Όμως είναι αισιόδοξοι ότι αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις. Για τον λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι σήμανε συναγερμός για πύρινο μέτωπο στα ορεινά της Πάρνηθας, πάνω από το σημείο όπου βρισκόταν το κύριο μέτωπο στους Θρακομακεδόνες. Συγκεκριμένα είναι περιοχή που οριοθετείται ανάμεσα σε Κρυονέρι και Θρακομακεδόνες. Είναι μέσα στο πράσινο και μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Την ίδια ώρα, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στη Μαλακάσα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τα μέτωπα

Όσον αφορά αναλυτικά τα μέτωπα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χθες το απόγευμα πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.

Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν η φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος. Αυτό σημαίνει ότι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό. Βέβαια, δίνεται αγώνας για να προλάβουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, γι’ αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.

Προς την ανατολική πλευρά, ανησυχεί το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε την Πέμπτη προς τον Άγιο Στέφανο και το Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες. Σύμφωνα με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, η φωτιά έχει «πέσει» αρκετά, όμως υπάρχουν ακόμα φλόγες στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια,. Επίσης, από την άλλη πλευρά του μετώπου, η φωτιά καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου επίσης έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις. Βεβαίως ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.

Ενίσχυση των δυνάμεων

Από το πρωί έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ. Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί. Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

Προειδοποίηση για ενίσχυση των ανέμων

Ενίσχυση των ανέμων αναμένεται σήμερα στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και αναμένεται να φτάσει έως τους 36-37 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ. Πολύ υψηλός διατηρείται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας, όπου θα υπάρξουν ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες.

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Μυτιλήνη, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Νότια Κρήτη και κατά τόπους σε Αττική, Εύβοια, Μεσηνία, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία και Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας.

Συγκεκριμένα, η Νέα Οδός ανακοίνωσε χθες πως με απόφαση της τροχαίας λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ισχύουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη μέχρι τον Α/Κ Οινοφύτων. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη. Ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα: Ολική διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Α/Κ Θήβας μέχρι τον Α/Κ Καλυφτάκη. Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Θήβας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ