Ιωάννινα: Καταγγελίες για «στρατολόγηση» μαθητών από οπαδικούς συνδέσμους – Τι λένε στο enikos.gr οι γονείς

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία που αφορά στην οπαδική βία προχώρησε η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών, λίγες ημέρες μετά την αιματηρή συμπλοκή στα Σεισμόπληκτα με τον σοβαρό τραυματισμό ενός άνδρα.

Ιωάννινα: 8 συλλήψεις για την άγρια συμπλοκή – Σε κρίσιμη κατάσταση ένας 30χρονος

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

«Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίστηκε τώρα», τόνισε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών Τάσος Τόκας και αναφέρει ότι «πολύ συχνά στο γήπεδο βλέπουμε “μαθητόκοσμο” ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς».

Ιωάννινα: Προπηλάκισαν τους συλληφθέντες για την οπαδική συμπλοκή

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο οι εκάστοτε οπαδικοί σύνδεσμοι επιλέγουν τους μαθητές ο κ. Τόκας αναφέρει ότι «οι σύνδεσμοι πλαισιώνονται από μαθητές γυμνασίου, λυκείου και κυρίως ΕΠΑΛ, ενώ την “στρατολόγηση” είτε αναλαμβάνουν άλλοι μαθητές είτε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είναι μέλη των συνδέσμων και προσεγγίζουν τα παιδιά».

Στην συνέχεια, ο κ. Τόκας επισημαίνει ότι έγιναν καταγγελίες για βανδαλισμούς σε σχολεία, ενώ αναφέρει ότι «στο παρελθόν οι γονείς είχαν καταγγείλει ότι τα παιδιά τους μέσω συνδέσμου είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών».

Ιωάννινα: Πήραν προθεσμία οι κατηγορούμενοι για την αιματηρή συμπλοκή

«Γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές κλίμα και είναι κρίμα κάποιοι να το χαλάνε. Η ανησυχία των γονέων είναι μεγάλη, θα έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί μέτρα. Εδώ και χρόνια ζητάμε από τον Δήμο δωρεάν προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τα παιδιά μας τι σημαίνει υγιής αθλητισμός», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ιωαννιτών Τάσος Τόκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γονέων

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ, Ιωαννιτών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία το φαινόμενο της έξαρσης της οπαδικής βίας στην πόλη μας. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την δολοφονική συμπλοκή στα Σεισμόπληκτα και την εγκληματική δράση διάφορων συμμοριών και εγκληματικών ομάδων που με «προκάλυμμα» τον αθλητισμό επιχειρούν να δηλητηριάσουν τη ζωή και τις συνειδήσεις νέων ανθρώπων.

Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν οι οπαδικές αντιπαραθέσεις στους χώρους των σχολείων. Αυτό μαρτυρούν οι πρόσφατοι βανδαλισμοί σχολικών κτηρίων (πχ ΕΠΑΛ-Κατσικάς) κατά τους οποίους οι βάνδαλοι άφησαν το αποτύπωμά τους αναγράφοντας οπαδικά συνθήματα. Είναι άλλωστε «κοινό μυστικό» η διαρκής προσπάθεια στρατολόγησης μαθητών από οπαδικούς συνδέσμους (οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν «καταργηθεί» !!!), αξιοποιώντας την αγάπη για την ομάδα τους.

Η Ένωση Γονέων καλεί τις τοπικές αρχές και τους μαζικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποδόμηση των οπαδικών φαινομένων και την ουσιαστική ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού.

Επίσης ζητά από τους Συλλόγους Γονέων , κάθε γονέα ξεχωριστά, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, να συμβάλλουν στην απομόνωση του φαινομένου της οπαδικής βίας και στην αποτροπή κάθε προσπάθειας μεταφοράς της στους χώρους των σχολείων .

«Τα σχολεία δεν είναι – ούτε θα επιτρέψουμε να γίνουν – «κερκίδα», για να λύνουν τις διαφορές τους οι μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού» καταλήγει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ