“Ιανός”: Ζημιές σε Δυτική Ελλάδα και Φθιώτιδα – Πώς κινείται ο μεσογειακός κυκλώνας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στο επίκεντρο του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, με τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους, βρίσκονται η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ιθάκη, η Λευκάδα, αλλά και η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαΐα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει δεχτεί κοντά στις 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας από εγκλωβισμένα άτομα, για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και για κοπές δέντρων.

Δείτε LIVE που βρίσκεται τώρα ο “Ιανός”:

Αναλυτικά, από την Κεφαλονιά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 320 κλήσεις, εκ των οποίων οι 50 αφορούν σε μεταφορά ατόμων, οι 15 για άντληση υδάτων και οι 30 για κοπές δέντρων. Στη Ζάκυνθο έχουν γίνει 200 κλήσεις, από τις οποίες η μία αφορά για μεταφορά ατόμου, έξι για αντλήσεις υδάτων και 90 για κοπές δέντρων, που έχουν ξεριζωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιθάκη απ όπου έχουν γίνει 50 κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι δύο αφορούν σε μεταφορά ατόμων, οι τέσσερις σε αντλήσεις υδάτων και οι 15 σε κοπές δέντρων. Πλημμύρες έχουν σημειωθεί και στην Αιτωλοακαρνανία, απ’ όπου έχουν γίνει 16 κλήσεις για άντληση υδάτων και 17 κλήσεις για κοπές δέντρων. Από την περιοχή της Ηλείας έχουν γίνει 16 κλήσεις για κοπές δέντρων και από την Αχαία δύο κλήσεις για κοπές δέντρων.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το πρωί της Παρασκευής το επόμενο 9ωρο είναι πολύ κρίσιμο γιατί “περιμένουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά για περίπου 6-9 ώρες και μετά θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου. Ένα κομμάτι του κυκλώνα κινείται ΒΑ και συναντά ένα μελτέμι. Αυτό δημιουργεί μια σύγκλιση που θα προκαλέσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες και βροχοπτώσεις. Θα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα από το απόγευμα και μετά. Θα επηρεάσει και τη νότια Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα. Ενδέχεται περιοχές όπως η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Βοιωτία και πιθανόν η Βόρεια Εύβοια να παρουσιάσουν έντονες καταιγίδες και να δεχτούν μεγάλο όγκο νερού από το απόγευμα και μετά. Αυτό το μέτωπο θα κινηθεί βόρεια και ανατολικά και ίσως επηρεάσει την Κόρινθο και την Αττική από το βράδυ σήμερα αργά και το Σάββατο. Στην Αττική θα εκδηλωθεί όχι ως κυκλώνας αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις είναι για 9 ώρες και παρακολουθούμε το φαινόμενο”.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι “συνεχίζεται η μάχη στη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία” και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν ζημιές, όχι κάτι μη αντιμετωπίσιμο, ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές”.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη

ΣτηνΚεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τηνΙθάκηεντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κακοκαιρία “Ιανός” προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα. Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Παρασύρθηκαν σκάφη στην Κεφαλονιά – Ζημιές και πλημμύρες

Αρκετές ζημιές προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” στην Κεφαλονιά.Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από την Αγία Ευφημία αλλά και από τον Άσσο έχουν προκληθεί ζημιές.

Δέντρα έχουν ξεριζωθεί, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα έχουν παρασυρθεί και όλα αυτά ενώ η κακοκαιρία θα συνεχίσει να σφυροκοπά το νησί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Ο “Ιανός” σάρωσε τη Ζάκυνθο – Οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες και πινακίδες

Ο “Ιανός” επελαύνει αφήνοντας πίσω του, στις περιοχές που πλήττονται ζημιές και προβλήματα. Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές “σάρωσαν” και τη Ζάκυνθο, όπως και άλλα νησιά του Ιονίου και όχι μόνο. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, λόγω των ισχυρών ανέμων ξηλώθηκαν στέγες ή πρόχειρα υπόστεγα από καταστήματα και σπίτια, όπως και πινακίδες από μαγαζιά. Επίσης, αποκολλήθηκαν καλώδια με το σκηνικό να δίνει την αίσθηση “βομβαρδισμένου τοπίου”.

Αγώνα για να σώσουν τις περιουσίες τους δίνουν οι ιδιοκτήτες σκαφών στο λιμάνι της Ζακύνθου, εξαιτίας του κυκλώνα που σαρώνει την περιοχή. Επί ποδός βρίσκεται και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο Ζακύνθου Τάσος Πλέσσας. Ο “Ιανός” συνεχίζει να σφυροκοπά το νησί και σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων θα συνεχίσει και για τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, έχουν βουλιάξει δύο σκάφη στο λιμάνι και τουλάχιστον άλλα δέκα έχουν πάθει ζημιές.

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές

Ιθάκη: Γέμισε αφρούς η παραλία “Φρίκες”

Ο “Ιανός”πέρα από την κακοκαιρία έφερε και ένα περίεργο φαινόμενο στην παραλία “Φρίκες” στην Ιθάκη, όπου το έδαφος καλύφθηκε από στρώματα αφρού. Το φαινόμενο «καπουτσίνο», εμφανίζεται έπειτα από ισχυρές καταιγίδες. Ο παχύς αφρός, ο οποίος έρχεται από τη θάλασσα, δημιουργείται όταν το αλμυρό νερό αναμιχθεί με απόβλητα ζωντανών οργανισμών που ζουν στη θάλασσα. Αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός πηκτού αφρού που θυμίζει το αφρόγαλα που έχει ο καφές τύπου καπουτσίνο.

Δείτε τις φωτογραφίες από χρήστες των social media:

Βούλιαξαν σκάφη στη Λευκάδα

Ο “Ιανός” χτύπησε και τη Λευκάδα. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, σκάφη βούλιαξαν, δέντρα έπεσαν και έκλεισαν τους δρόμους και σημειώθηκαν κατολισθήσεις, σύμφωνα με φωτογραφίες του lefkasnews.gr.

Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα της Λευκάδας βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Μια βάρκα και ένα μικρό σκάφος που βούλιαξαν στο λιμάνι του χωριού, μία πεσμένη κολόνα του ΟΤΕ στην περιοχή «Αμαριανού» και ένα δέντρο που έπεσε στην περιοχή του Επισκόπου είναι οι ζημιές που άφησε πίσω του το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» στην περιοχή της Νικιάνας.

Στο λιμάνι της Νικιάνας βρισκόταν επίσης μέχρι πριν λίγη ώρα κάποιες σωστικές βάρκες με τα πληρώματά τους που κατέβαλαν προσπάθειες για την ασφάλιση αγκυροβολημένων σκαφών, σύμφωνα με το kolivas.de

Στο μεταξύ, την ώρα που ο κυκλώνας “Ιανός” σφυροκοπά τα νησιά του Ιονίου και παρά τις συστάσεις όλων των αρμόδιων Αρχών για προσοχή από τους πολίτες, κάποιοι σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν τα γιγάντια κύματα και τη φουσκωμένη θάλασσα για να κάνουν… σερφ.

Όπως φαίνεται στα πλάνα του ΣΚΑΙ από την Λευκάδα, τέσσερα άτομα πήραν τις σανίδες τους και μπήκαν στη θάλασσα για surf και windsurf.

Σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας «Ιανός» επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής. Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Μικρής έκτασης ζημιές σε περιοχές του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών προκλήθηκαν, σύμφωνα με την περιφέρεια, από το κύμα της κακοκαιρίας, που πλήττει την Ηλεία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε αρχικά σήμερα το Κατάκολο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Φραγκίσκο Κολόσακα, ο οποίος, σύμφωνα με την περιφέρεια, τον ενημέρωσε για τις μικρής έκτασης, ζημιές που προκλήθηκαν, αλλά και για τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε περιοχές του δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Λέντζα. Σύμφωνα με την περιφέρεια, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και τις πρωινές ώρες σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με τις υπηρεσίες του δήμου να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις.

Παράλληλα, έγιναν προληπτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα που εργάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στην περιοχή, «Μπρινιάς». Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων, στην περιοχή της Γαστούνης, αλλά και στην περιοχή του νοσοκομείου Πύργου.

Δείτε βίντεο από την Ηλεία:

Κυλλήνη: Άνεμοι “σάρωσαν” το λιμάνι

Δυνατοί άνεμοι “σάρωσαν” και το λιμάνι της Κυλλήνης στο οποίο βρίσκεται δεμένο το πλοίο mare di levante. Δείτε το βίντεο:

Πλημμύρες στη Φθιώτιδα – Εκκενώθηκε νηπιαγωγείο στην Υπάτη

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στη Φθιώτιδα η έντονη βροχόπτωση. Τα πιο σημαντικά εντοπίζονται σε πολλά χωριά που βρίσκονται 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Τα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής διακόπηκε η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις αντλήσεις τα Λουτρά Υπάτης και το Λιανοκλάδι καθώς οι κλήσεις είναι διαρκείς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αντίθετα στη Λαμία βρέχει σποραδικά και χωρίς μεγάλη ένταση.

Η κακοκαιρία “Ιανός” χτύπησε και τα Λουτρά Υπάτης. Μεγάλη ποσότητα νερού λόγω των σφοδρών βροχών εισέβαλαν στο προαύλιο του σχολείου όπου στεγάζονται το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Μάλιστα, το νηπιαγωγείο εκκενώθηκε άμεσα. Τα παιδιά δεν κινδύνευσαν, οι γονείς ενημερώθηκαν και έσπευσαν εκεί, όπως και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να απομακρύνουν τα νερά και να μπορέσουν να βγουν τα νήπια από το σχολικό κτίριο. Το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη στην Υπάτη και τα Λουτρά.

Συναγερμός για εγκλωβισμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα Ο κυκλώνας «Ιανός» σφυροκοπά τις δυτικές περιοχές της Λαμίας στα όρια με τον Δήμο Μακρακώμης και τον δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lamiareport.gr, η Πυροσβεστική έχει παρέμβει για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στον δρόμο ή στα σπίτια τους εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού.

Συγκεκριμένα δεκάδες είναι οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς στο Λιανοκλάδι, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Ένας εξ αυτών,διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στο δημαρχείο Λαμίας, καθώς τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Στίρφακα, όπου τα ρέματα παρέσυραν ακόμη και μάντρες σπιτιών. Δραματική είναι η κατάσταση και στο Ζηλευτό, όπου τα ορμητικά νερά παρέσυραν ένα άτομο, που σώθηκε χάρη στην ψυχραιμία του χειριστή μηχανήματος, ενώ ένα τζιπ σφηνώθηκε κάτω από μια γέφυρα.

Η παρέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων χρειάστηκε επίσης στο Παλιούρι και το Τρίλοφο. Επιπλέον δεκάδες είναι οι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους επί της Εθνικής Οδού Λαμίας – Καρπενησίου, όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί από τις 3 το μεσημέρι στη διασταύρωση με τα Λουτρά Υπάτης. Οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί, τόσο στον δρόμο Λουτρά Υπάτης προς το εθνικό δίκτυο (είναι κλειστός και ο δρόμος από Μεξιάτες), όσο και επί της εθνικής οδού. Οι χείμαρροι που καταλήγουν στον Σπερχειό έχουν υπερχειλίσει με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στο οδόστρωμα να ξεπερνά το μισό μέτρο.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στη Φθιώτιδα

Το enikos.gr στηρίζεται στην διαδραστικότητα και την επικοινωνία με όλους τους αναγνώστες που καθημερινά επικοινωνούν, σχολιάζουν, καταγγέλλουν ή στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο όπου βρίσκονται. Αν θέλεις να στείλεις φωτογραφία ή βίντεο για να δημοσιευθεί στο enikos.gr, αποθήκευσε στο κινητό σου τηλέφωνο αυτόν τον αριθμό 6944 05 05 05 και στείλε μέσω imessage (χωρίς χρέωση), μέσω Viber (χωρίς χρέωση), μέσω WhatsApp (χωρίς χρέωση) ή μέσω mms (με χρέωση του παρόχου). Μπορείς να στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο και μέσω Facebook στην σελίδα του enikos: https://www.facebook.com/enikosgr/ και με email: [email protected]

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ