Η ζήλια κάνει καλό στη σχέση;

Σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ κατά της ΧΑ

H ζήλια είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα ανθρώπινα συναισθήματα και είναι στενά συνδεδεμένη με την αγάπη. Η απουσία ζήλιας σε μια σχέση αγάπης για μερικούς είναι ενοχλητική γιατί, κατά τη γνώμη τους, δηλώνει έλλειψη αγάπης. Για άλλους πιο ώριμους και ασφαλείς είναι ενοχλητική, εκφοβιστική, προσβλητική και εξαγριώνει τον αποδέκτη, γιατί η ζήλια του συντρόφου εκφράζει κτητικότητα και καταπίεση της προσωπικής ελευθερίας.

Γράφει η ψυχολόγος Λιάνα  Καλλιέρου στο σύγγραμμα  “Ανδρας ο αγαπημένος άγνωστος” (εκδόσεις Πατάκη)

Η ζήλια σε φυσιολογικά μέτριο βαθμό είναι ένα σχετικά απαραίτητο συναίσθημα και όταν συμβαίνει σε μια συναισθηματική υγιή σχέση δένει το ζευγάρι περισσότερο. Εκφράζεται, δε, σαν προσπάθεια επανόρθωσης όταν ένας από τους συντρόφους αισθάνεται ότι ο δεσμός του με τον άλλον χαλαρώνει  ή κινδυνεύει. Αν όμως η ζήλια εκφράζεται με θυμό και διάθεση τιμωρίας του άλλου, θα δημιουργήσει αποξένωση και όχι οικειότητα.

Ο άνδρας που πιστεύει ότι η υπερβολική ζήλια ή η ψυχρή βία είναι το μόνο μέσο για  να προστατεύσει την ανασφάλειά του, δεν θα μπορέσει να κρατήσει καμία συναισθηματική σχέση στη ζωή του.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ