Η Τριχωνίδα δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας – Πώς η κακοκαιρία Daniel άλλαξε τα δεδομένα

Η κακοκαιρία Daniel, εκτός από τους νεκρούς που άφησε πίσω της και τις καταστροφές που προκάλεσε σε σπίτια, περιουσίες και υποδομές, άλλαξε και τη γεωγραφία της Ελλάδας. Η Τριχωνίδα δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες αύξησαν σημαντικά την στάθμη της λίμνης Κάρλα.

Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», οι πλημμύρες αναβίωσαν την λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε το 1962, επειδή εκείνη την εποχή προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η #ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ!

Η Κάρλα, της οποίας η έκταση άλλαζε χρόνο με το χρόνο και με τις βροχές, είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια!

Γύρω της δε είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα. Όμως την δεκαετία του 1960, έπειτα από λανθασμένες (όπως αποδείχθηκε) μελέτες, αποφασίστηκε η αποξήρανση της. Πραγματικά η λίμνη σχεδόν αφανίστηκε για να δημιουργηθούν καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ελονοσίας.

Τα προβλεπόμενα οφέλη για την αγροτική παραγωγή δεν ήρθαν ποτέ ωστόσο και στις αρχές της τωρινής χιλιετίας αποφασίστηκε το πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργο αναδημιουργίας της λίμνης. Πράγματι, το 2018 η Κάρλα είχε φτάσει σε έκταση τα 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η κακοκαιρία Daniel έδωσε τη δική της απάντηση στο ερώτημα της Κάρλας. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υποχωρήσουν τα νερά της, αλλά αυτές τις μέρες η λίμνη έφτασε να έχει έκταση κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η φωτογραφία του ποστ προέρχεται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, τραβηγμένη στις 16/9/2023, όταν επικρατούσε λιακάδα. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα έκτοτε…

Ευχαριστούμε την γεωγραφίλη Ερμίνα που μας έστειλε τις σχετικές πηγές!».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ