Η ώρα της απολογίας για τον Λιγνάδη: Κρίνεται και η ένσταση ακυρότητας – Οι καταγγελίες και τι θα ισχυριστεί

Η ώρα των εξηγήσεων έφτασε για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα απολογηθεί σήμερα στις 2.30 μ.μ. μετά την προθεσμία που έλαβε, ενώ νωρίτερα θα εξεταστεί η ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας που εφαρμόστηκε σε βάρος του, την οποία κατέθεσε την Τετάρτη ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας.

Όπως δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος, “όλη η προδικασία σε βάρος του εντολέα του πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, καθώς ο κ. Λιγνάδης δεν κλήθηκε σε γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις και κατά παράβαση του νόμου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης ενώ δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται”. Όπως τόνισε ο κ. Κούγιας, για την έκδοση εντάλματος απαιτείται είτε να διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα είτε να κινδυνεύει με διαφυγή ο δράστης, παράγοντες που στην περίπτωση του εντολέα του δεν έχουν ισχύ. Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, οι καταγγελίες που αφορούν στις δύο πράξεις βιασμού που αποδίδονται είναι ψευδείς , ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι και οι δύο Αιγύπτιοι».

Μάλιστα ο συνήγορος ανέφερε για την πράξη βιασμού, που καταγγέλλεται ότι έλαβε χώρα στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου 2015, ο εντολέας του μπορεί με στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις να αποδείξει ότι βρισκόταν στο εξωτερικό έως τις 10 του μήνα. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, προτείνει να εξεταστούν αύριο πριν από την απολογία του συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος, επιχειρηματίας και άλλοι που επιβεβαιώνουν τον καλλιτέχνη

«Με τη δεύτερη καταγγελία, που αφορά το 2010, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας. Ο συνήγορος τόνισε ότι ο εντολέας του δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, ωστόσο αρνείται την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία» αναφερόμενος και σε ηθικούς αυτουργούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, όλη η υπόθεση αποτελεί «μία χοντροκομμένη κατασκευή» με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική» για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος ενός εκ των μηνυτών, Ιωάννης Βλάχος έχει δηλώσει ότι υπάρχουν μάρτυρες διαθέσιμοι να προσέλθουν στις Αρχές και να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την υπόθεση Λιγνάδη.

Κενά και παραλείψεις “βλέπουν” αστυνομικοί στο ένταλμα

Κενά και παραλείψεις “βλέπουν” αστυνομικοί και νομικοί στο ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμα ενδελεχής έρευνα. Οι αστυνομικοί στην Ασφάλεια Αττικής, όταν έλαβαν το σχετικό έγγραφο από την ανακρίτρια, είδαν πως διέταζε μόνον τη σύλληψή του και καμία άλλη ενέργεια. Ούτε έρευνα στο σπίτι του, ούτε κατάσχεση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλου μέσου ψηφιακής αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει έρευνα για στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους ΑΝΤ1, δεν έχει κατασχεθεί ούτε το κινητό τηλέφωνο του Δημήτρη Λιγνάδη, και παραμένει σε ένα γραφείο της ασφάλειας, μέχρι να το ζητήσει ο ίδιος ή κάποιος πληρεξούσιος του και να το παραλάβει. Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρουν πως σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, πάντοτε οι δικαστικές αρχές ζητούσαν από τους αστυνομικούς τις συγκεκριμένες αυτές ενέργειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές απέδωσαν και καρπούς, ακόμα και αν κάποιος είχε επιχειρήσει να καταστρέψει δεδομένα. Οι ίδιοι αξιωματικοί ξεκαθαρίζουν ότι από τη στιγμή που η υπόθεση είναι στην κύρια ανάκριση, στα χέρια των δικαστικών δηλαδή, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη χωρίς την εντολή της ανακρίτριας.

Ανοίγει η “βεντάλια” των ερευνών μετά τις καταγγελίες

Το θέατρο συνταράσσεται από τις καταγγελίες που θα ανοίξουν τη “βεντάλια” των ερευνών της ελληνικής δικαιοσύνης και οι οποίες περιλαμβάνονται στον φάκελο που υπέβαλε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός κατέθεσε διψήφιο αριθμό καταγγελιών στις εισαγγελικές αρχές, για αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Μάλιστα, οι πράξεις φέρεται να είναι κατά βάση πλημμεληματικές ενώ σημαντικό μέρος αυτών φαίνεται πως είναι παραγεγραμμένες.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες υπάρχουν 2-3 καταγγελίες οι οποίες αφορούν στο κακούργημα του βιασμού και θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρχές. Οι καταγγελίες αυτές στρέφονται κατά τουλάχιστον δύο προσώπων και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης ανεξάρτητα από το αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής του ή όχι.

«Καταθέσαμε με τους φακέλους. Ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα, ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Δεσμευθήκαμε ότι οποιαδήποτε νέο στοιχείο θα το συμπληρώσουμε» δήλωσε ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ