Η “Όμικρον” φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων μέτρων μετά τις γιορτές – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σενάρια για επιβολή νέων μέτρων στη χώρα μας μετά τις γιορτές, σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην πανδημία, έχουν μπει στο “τραπέζι”, εν μέσω της παγκόσμιας ανησυχίας για την παραλλαγή “Όμικρον” του κορονοϊού, που μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα συστήματα υγείας. Είναι ενδεικτική, εξάλλου, η δραματική προειδοποίηση που απηύθυνε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς τις ευρωπαϊκές χώρες ότι “έρχεται θύελλα” λόγω της “Όμικρον” και ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. “Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ.

Στη χώρα μας, δίνεται προτεραιότητα στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, που θα αξιοποιηθούν ως ένα εργαλείο, ώστε να κάνουμε γιορτές με ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν δύο ακόμη δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό, με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Ο ίδιος ζήτησε από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα self test, κυρίως πριν από τις συγκεντρώσεις μέσα στις γιορτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο του υποχρεωτικού rapid test για ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα, ενώ δείχνει να συνυπολόγισε και τις αντιδράσεις των εμβολιασμένων πολιτών.

Πρωτοχρονιά- ρεβεγιόν

Η δεύτερη φάση της “άμυνας” της χώρας, όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, θα τεθεί σε εφαρμογή τις πρώτες εβδομάδες του 2022 και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ο ίδιος “φωτογράφισε” τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους η κυβέρνηση και οι επιστήμονες. Μεταξύ αυτών, είναι η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια περί αναστολής της λειτουργίας των σχολείων. Διαμήνυσε, επιπλέον, ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και ότι όλα θα κριθούν από τα δεδομένα που θα έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Εν μέσω του ρευστού τοπίου που έχει προκαλέσει η παραλλαγή “Όμικρον”, υποχρεώνοντας κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των μέτρων ακόμη και εν μέσω των γιορτών, το σενάριο να εφαρμοστούν νέα μέτρα και στη χώρα μας  φαντάζει πλέον πολύ πιθανόν, ακόμη και την επομένη της λήξης της εορταστικής περιόδου.

Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στο “τραπέζι” της κυβέρνησης βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί ωράριο στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόταση τα νυχτερινά μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα καφέ να κλείνουν στις 12 το βράδυ, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, όπου ευνοείται η μετάδοση του κορονοϊού. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει το σενάριο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η αύξηση των νοσηλειών και η συνεπακόλουθη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Ένα ακόμη μέτρο που έχει η κυβέρνηση στη “φαρέτρα” της είναι και αυτό της επέκτασης της τηλεργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στο 60%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ