Η Ελλάδα στον προθάλαμο του στενού κύκλου άμυνας της Ευρώπης

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ελικοπτεροφόρο Dixmude, το οποίο σήμερα αναμένεται να ενταχθεί στην δύναμη Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών στην Μαγνησία για την Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», ο Γάλλος πρέσβης δέχτηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τα γαλλικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε, η Ελλάδα αποτελεί ένα υποψήφιο προς ένταξη μέλος στον σκληρό ευρωπαϊκό κύκλο άμυνας. «Τα λόγια και η διπλωματία είναι το ένα πράγμα και η πράξη ένα άλλο. Γι’ αυτό θέλουμε ενωμένα έθνη, έτοιμα να πράξουν κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Πατρίκ Μεζονάβ.

Όπως αποκάλυψε, τμήμα αυτού του σχεδίου είναι η μόνιμη παρουσία μίας γαλλικής φρεγάτας FREMM, η οποία θα ενημερώνει έγκαιρα για εξελίξεις και ενδεχόμενες απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η FREMM θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου διακυβεύονται συμφέροντα μείζονος σημασίας» είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας την Τουρκία, για την οποία νωρίτερα είχε αναφερθεί εκτενώς.

Μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει την συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, αύριο Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, είναι και το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στον στενό κύκλο της ευρωπαϊκής άμυνας. Πρόκειται για μία στρατιωτική δύναμη, που δρα στις παρυφές του ΝΑΤΟ, έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση όπου κριθεί.

Ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία βλέπει με πολύ θετική ματιά την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό το νέο κλαμπ, τονίζοντας όμως ότι «θέλουμε πρόθυμα κράτη άσκησης πολιτικής εξαναγκαστικών μέτρων».

Αυτή τη στιγμή ο κύκλος αυτός αποτελείται από 12 κράτη. Υπάρχει η φιλοδοξία ένταξης και της Ελλάδας, κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει θετική απόκριση και από τους υπόλοιπους. «Δεν πρόκειται για ένα πολιτικό αλλά ένα επιχειρησιακό σχέδιο» κατέληξε ο κος Μεζονάβ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ