Η δυσθυμία μια ήπια κατάθλιψη-Τα σημάδια

Η δυσθυμία μια ήπια κατάθλιψη-Τα σημάδια

Ως «δυσθυμία» ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει καταθλιπτικό συ- ναίσθημα μικρότερης έντασης από αυτό που απαιτείται για τη διάγνωση του μεί­ζονος καταθλιπτικού επεισοδίου. Το καταθλιπτικό συναίσθημα μπορεί να μην εί­ναι σταθερό και να παρουσιάζει διακυμάνσεις της έντασής του και ικανή αντι- δραστικότητα σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα, δηλαδή να βελτιώνεται όταν συμ­βαίνει κάτι ευχάριστο. Επίσης, δεν απαιτείται η καθημερινή του παρουσία, αλλά αρκεί να εμφανίζεται «σχεδόν κάθε μέρα».

Η διάγνωση της δυσθυμίας τίθεται εφόσον η κατάσταση αυτή διαρκεί επί τουλάνιστον δύο χρόνια, δεν διακόπτεται από περίοδο φυσιολογικού συναισθήματος διάρκειας_μεγαλύτερης των δύο μη­νών, επηρεάζει σαφώς τη λειτουργικότητα του ατόμου ή του προκαλεί σημαντι­κή δυσφορία, δεν είναι επακόλουθο σχιζοφρένειας ή άλλης ψυχωσικής διαταρα­χής, δεν οφείλεται στην άμεση επίδραση κάποιας ουσίας ή σωματικής νόσου και δεν ακολουθεί τη μερική ύφεση μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου (στην τελευ­ταία αυτή περίπτωση πρόκειται για «μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε μερική αποδρομή»). Πριν από την ευρεία εφαρμογή των διεθνών νοσολογικών συστη­μάτων, η δυσθυμία αναφερόταν ως «νευρωσική κατάθλιψη».

Συνήθη κλινικά χαρακτηριστικά της δυσθυμίας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης, οι ασταθείς ενοχές, η έλλειψη ενδιαφέροντος, η τάση για αδράνεια και απόσυρση από τις δραστηριότητες, η κοινωνική απομόνωση και η ευερεθιστότητα. Αλλα χαρακτηριστικά είναι η διαταραχή στην όρεξη και τον ύπνο, τα συχνά κλάματα, η δυσκολία συγκέντρωσης και η αναποφασιστικότητα. 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ