Γρηγόρης Λέων για Μαλένα και Ίριδα: Ο ασφυκτικός θάνατος είναι το επικρατέστερο σενάριο

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εκφράζει τη συμφωνία του στην απόφαση να μην διενεργηθεί εκταφή στην υπόθεση των νεκρών παιδιών στην Πάτρα που συγκλονίζει το Πανελλήνιο, ενώ η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου έχει προφυλακιστεί στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κατηγορείται για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.

Ο κ. Λέων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι “συμφωνώ με τη μη διενέργεια εκταφής, ορθή επιστημονικά άποψη, γιατί τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι επαρκή και στις δύο περιπτώσεις, της Ίριδας και της Μαλένας, και τεχνικά έχει γίνει το σύνολο των εξετάσεων το οποίο θα έπρεπε να διενεργηθεί: τοξικολογικές εξετάσεις που και στις δύο περιπτώσεις των παιδιών είναι καθαρές και ιστολογικές που μάς δίνουν ικανά ευρήματα και μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση έχουμε και αρκετά αναλυτικά ιατροδικαστικά ευρήματα που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία”.

Όσο γιατί δεν έγινε έρευνα εξ αρχής για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ο κ. Λέων σημείωσε: “Είναι μια εύλογη απορία και θα είναι μια απορία που θα τεθεί μετά το πέρας της ορθής διαδικασίας που γίνεται αυτή τη στιγμή. Οι εμπειρότατοι συνάδελφοι θα ξεκαθαρίσουν κατ’ αρχάς τι έχει γίνει στις δύο υποθέσεις και από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που θα έχουμε μία ανατροπή των ήδη υπαρχόντων αιτιών θανάτων, προφανώς και θα πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία να διερευνήσουμε τι δεν πήγε καλά”.

Ερωτώμενος αν το κοινό σημείο που συνδέει τους θανάτους των παιδιών θα μπορούσε να είναι η κεταμίνη ή είναι άλλες οι αιτίες που οδήγησαν στους δύο προηγούμενους θανάτους, είπε: “Υπάρχει πληθώρα στοιχείων τα οποία κάνουν εύκολα διακριτή την τρίτη αιτία θανάτου από τις δύο πρώτες αιτίες θανάτου. Έχουν διενεργηθεί τοξικολογικές αναλύσεις, οι οποίες διερεύνησαν αν υπάρχει δηλαδή κεταμίνη ή όχι και την απέκλεισαν, δηλαδή ούτε στο πρώτο παιδί υπάρχει κεταμίνη, ούτε στο δεύτερο παιδί βρέθηκε η συγκεκριμένη ή άλλη ουσία”.

Για το αν υπάρχουν ενδείξεις ασφυξίας για τους δύο πρώτους θανάτους των παιδιών, σημείωσε: “Χωρίς να θέλω να προκαταβάλλω καμία εκτίμηση της επιτροπής ή της ιατροδικαστού, είναι βέβαιο κατά τη γνώμη μου ότι ο ασφυκτικός θάνατος πλέον είναι το επικρατέστερο σενάριο, αρκεί να αναμένουμε λίγο ακόμη για να δούμε και την υπογραφή στη διαδικασία γιατί είμαι βέβαιος ότι αυτά που βλέπουμε, α ιατροδικαστικά ευρήματα οδηγούν με ασφάλεια σ’ αυτό το σενάριο και δεν θα υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Κανένα νέο ερώτημα”.

Σχετικά με το πανάκι που βρέθηκε δίπλα στο ένα από τα δύο παιδιά που έφερε και αίμα τόνισε: “Προφανώς για να υπάρχει αίμα, έχουμε κάποια αιμορραγία από κάπου. Δεν έχει δηλωθεί από κανένα από τα μέλη που ήταν στο σπίτι εκείνη την ώρα, ότι είχαν αιμορραγία και το χρησιμοποίησαν,  άρα η μόνη πηγή αιμορραγίας θα μπορεί να είναι από το βρέφος. Πράγματι έχει περιγραφεί χαρακτηριστικά μία κάκωση ουσιαστικά στο στόμα, στο εσωτερικό του στόματος του βρέφους. Είναι ασυνήθιστο σημείο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Έτσι για να υπάρχει πανάκι ποτισμένο με αίμα πάει να πει ότι το πανάκι βρέθηκε εντός του στόματος του παιδιού”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ