Gov.gr Wallet για Ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης: Tι ισχύει για τα ταξίδια

Νέες διευκρινίσεις για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Gov.gr Wallet το οποίο περιλαμβάνει τη ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό  δίπλωμα οδήγησης  έδωσαν σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

“Μέσα στην ελληνική επικράτεια είναι και  νόμιμη χρήση και απόλυτα ισοδύναμη με το να έχει κανείς μαζί του, την ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης  σε μορφή χαρτιού” είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Αναγνωστόπουλος  αναφορικά με τη χρήση της ψηφιακής  ταυτότητας και του ψηφιακού  διπλώματος οδήγησης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει με την ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα εντός της επικράτειας, στο αεροδρόμιο ή οπουδήποτε αλλού στο εσωτερικό ισχύει αυτό.

Ωστόσο επεσήμανε ότι ” δεν ισχύει αυτό, εάν θέλει να ταξιδέψει κανείς σε διεθνές επίπεδο ούτε στις χώρες Σένγκεν” . “Για τη χώρα μας ισχύει πλήρως. Υπάρχει μια ειδική μεταβατική περίοδος για τη χρήση σε τραπεζικά καταστήματα δηλαδή στο χρηματοπιστωτικό τομέα και σε εταιρείες τηλεφωνίας σταθερής ή κινητής όπου η σύσταση είναι από την 1η Οκτωβρίου και μετά”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης: Τι ισχύει για  το εξωτερικό 

Νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ γιατί τα έγγραφα  της ψηφιακής ταυτότητας και του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης δεν θα ισχύουν στο εξωτερικό και θα είναι μόνο για την επικράτεια.

Εμείς μπορούμε να νομοθετήσουμε μόνο για το κομμάτι που αφορά τη χώρα μας. Από εκεί και πέρα το κομμάτι που αφορά τις χώρες Σένγκεν είναι κάτι που αποφασίζεται σε εκείνο το επίπεδο”, απάντησε  ο κ. Πιερρακάκης,  ωστόσο την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι ανοίγει τώρα η συζήτηση πανευρωπαϊκά για να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση αυτών των εφαρμογών, καθώς σε πρόσφατες συζητήσεις που είχε με τους αρμόδιους κοινοτικούς Επιτρόπους του είπαν ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται  να κάνουν αυτό που κάνει Ελλάδα  με το wallet.
Σύντομα θα οι Έλληνες θα  μπορούν να ταξιδεύουν και στο εξωτερικό με την ψηφιακή ταυτότητα 
Επίσης γνωστοποίησε ότι σύντομα οι Έλληνες  θα μπορούν να ταξιδεύουν και στο εξωτερικό με την ψηφιακή ταυτότητα. “Σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα  θα μπορούμε και να ταξιδεύουμε  και με την ψηφιακή ταυτότητα”, τόνισε και εξήγησε ότι αυτό θα εφαρμοστεί όπως  είχε γίνει με το πιστοποιητικό COVID  ψηφιακά.
“Ξεκινήσαμε εγχώρια λύση ψηφιακή. Στην πορεία υπήρξε μια ευρωπαϊκή λύση στην οποία όλοι προσαρμοστήκαμε  Ήταν ελληνική πρόταση αυτό και υιοθετήθηκε από όλους. Στην πορεία είδαμε όλοι πως  λειτούργησε καλά… το ίδιο  θα γίνει και  εδώ”, σημείωσε.

Πηγή enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ