Γώγος στον Realfm 97,8: Η βασική αλλαγή σε αυτή τη φάση της πανδημίας

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι “ακόμα υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται με Δέλτα και οι άρρωστοι που έχουν φτάσει στις 20-30 ημέρες νοσηλείας από προηγούμενη εισαγωγή μπορεί να έχουν το στέλεχος Δέλτα που είναι χειρότερο από το Όμικρον. Από την άλλη είναι σαφές πλέον ότι επικρατεί η Όμικρον στα κρούσματα εκτός νοσοκομείου αλλά και στις νέες εισαγωγές. Είναι περίπου στο 85%-90% στον γενικό πληθυσμό και τα 3/4 περίπου των εισαγωγών είναι Όμικρον”.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πρόσθεσε ότι “φαίνεται ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος νόσος. Ένα μεγάλο ποσοστό των νεκρών είναι από Δέλτα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την Όμικρον σε συγκεκριμένο όμως πληθυσμό. Ο πληθυσμός αυτός είναι – και φαίνεται από τα δεδομένα – ασθενείς άνω των 70 με 75 ετών με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι. Αυτό το τριπλό σημείο είναι αυτό που οδηγεί και στο στέλεχος Όμικρον σε βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο”.

“Η Όμικρον είναι σίγουρα λιγότερο βαριά από την Δέλτα, αλλά σε αυτόν τον πληθυσμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Το σύνθημα για εμβολιασμό παραμένει, ειδικά στις ηλικίες άνω των 70” υπογράμμισε.

“Για την Όμικρον παίζει σημαντικό ρόλο η τρίτη δόση του εμβολίου και είναι σημαντικό όπλο” συμπλήρωσε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος για την χαλάρωση των μέτρων

“Η φάση στην οποία βρισκόμαστε χαρακτηρίζεται από μια βασική αλλαγή. Μέχρι τώρα με την επικράτηση της Δέλτα, είχαμε μια αναλογική αύξηση με τα κρούσματα των σκληρών δεικτών. Τα μέτρα που παίρναμε ήταν γενικευμένα και καθολικά για να ελαττώσουμε τη διασπορά. Τώρα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον χαρακτηρίζεται από την αποσύζευξη μεταξύ της μεταδοτικότητας, της διασποράς και των σκληρών δεικτών. Έχουμε και δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας με μια ελαφριά ελάττωση των νοσηλειών” περιέγραψε.

“Υπάρχει μια αργή, μικρή αποκλιμάκωση. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και εφόσον παραμείνει το τοπίο αυτό μια μικρή αποκλιμάκωση. Θα πηγαίνουμε εβδομάδα με εβδομάδα και θα βλέπουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε παράλληλα με την πανδημία αλλά με ασφάλεια. Να τηρούμε τα μέτρα αλλά πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, ο ιός μας έχει διαψεύσει πολλές φορές” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ