Ταγίπ Ερντογάν: Το… χειροποίητο δώρο του Έντι Ράμα

Η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό για τον Ταγίπ Ερντογάν το νέο έτος ήταν στην Αλβανία. Ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Αλβανία, πριν από μία εβδομάδα περίπου, έπειτα από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και είχε σειρά επίσημων επαφών, ενώ υπέγραψε και επτά συμφωνίες, εμπορικού, εκπαιδευτικού αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου.

Ο Έντι Ράμα, για να τον τιμήσει, τού έκανε ένα ιδιαίτερο δώρο… διά χειρός του ιδίου. Μετά την αποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ράμα μοιράστηκε ένα βίντεο από τη στιγμή που παρουσιάζει το δώρο του στον Τούρκο πρόεδρο. Όπως έγραψε στο βίντεο που ανέβασε στο instagram: “Στα παρασκήνια από την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν”.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Edi Rama (@ediramaal)

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία και υπογραφή επτά συμφωνιών

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν επισκέφθηκε για λίγες ώρες τα Τίρανα στις 17 Ιανουαρίου. Τον Ερντογάν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ρίνα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, και αμέσως μετά παρέστη στην πόλη Λιάτσι, βορειοδυτικά των Τιράνων, σε τελετή παράδοσης πεντακοσίων είκοσι διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020.

Προς τιμήν του Τούρκου προέδρου αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά του στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η εκδήλωση, την οργάνωση και τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η τουρκική πλευρά, αξιοποιήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο και τον Αλβανό πρωθυπουργό να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις περί αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέδειξε στην ομιλία του τον πρωταγωνιστικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό του αλβανικού λαού ενώ ο Ράμα δήλωσε “περήφανος που έχει φίλο τον Ερντογάν”.

Ράμα και Ερντογάν μετά την υπογραφή των συμφωνιών έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά στο ΝΑΤΟ και τον Αλβανό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τον ρόλο της Τουρκίας για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο Ράμα από την πλευρά του υπογράμμισε επίσης την πολύπλευρη στήριξη της Τουρκίας προς την Αλβανία.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τις άριστες σχέσεις έξι αιώνων, όπως είπε, που σήμερα δεν είναι απλώς διακρατικές και πολιτικές, αλλά και ανθρώπινες, “σκαλισμένες και στις πέτρες”. Ο Ερντογάν ζήτησε δημόσια από την αλβανική πλευρά “να ανταποκριθεί θετικά στις ευαισθησίες της Τουρκίας” και να διαλύσει τους πυρήνες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και να παραδώσει στην Τουρκία στελέχη της που βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ